První vlak v nových barvách PID vyjede v pátek, Ropid chystá prezentační fotojízdu

Jednotka 471.060 v barvách PID. Foto: David MaštalířJednotka 471.060 v barvách PID. Foto: David Maštalíř

Nové barevné schéma dostanou postupně další vlaky.

Jednotku 471 CityElefant v novém barevném schématu Pražské integrované dopravy čeká v pátek oficiální premiéra. Po autobusech a tramvajích jde o první vlak, který získal nátěr, který se má v příštích letech stát standardem pro cestování po Praze a okolí.

Po představení ve 13 hodin na hlavním nádraží v Praze se chystá i prezentační fotojízda. Vlak pojede po trase Praha hl. n. (13:40) – Praha-Holešovice (13:49) – Praha-Podbaba (13:53 – 13:59) – Praha-Bubny (14:06) – Praha-Libeň (14:13 – 14:18) – Praha hl. n. (14:24). Nástup a výstup bude možný pouze ve stanicích Praha hl. n. a Praha-Podbaba.

Mapa fotojízdy. Foto: PID

Mapa fotojízdy. Foto: PID

Jde o elektrickou jednotku 471.060 Českých drah, která získala nový lak během opravy ve stupni R3 ve společnosti DPOV. K lakování došlo v Nymburce, k hlavním opravám a modernizaci jednotky pak v Přerově.

Jednotky CityElefant procházejí postupnou modernizací. Dopravce i objednatelé doufají, že tato změna přinese zatraktivnění cestování vlakem. Jde například o instalaci wifi a zásuvek. Vnitřní ovládací tlačítka dveří jsou přemístěna z rámu dveří přímo na křídla dveří a jsou doplněna o funkci předvolby. To umožňuje cestujícím navolit otevření dveří ještě před zastavením vlaku a zrychluje výstup a nástup cestujících.

Dosazovány jsou i nové vnější informační displeje s LED technologií. Dále pak také probíhá výměna podlahových krytin a přečalounění sedadel. V příštích letech dostanou vozidla také nejmodernější zabezpečovací systém ETCS.

České dráhy v současnosti provozují celkově 82 patrových jednotek CityElefant. Z toho 70 jich obsluhuje linky Pražské integrované dopravy a 12 jednotek je nasazováno na spoje v Moravskoslezském kraji. Vlaky nabízejí až 310 míst k sezení a ročně najezdí okolo 13 milionů kilometrů. CityElefanty obsluhují páteřní S linky Pražské integrované dopravy z hlavního města do Kolína přes Český Brod i přes Nymburk, do Milovic, Benešova u Prahy, Berouna a do Kralup nad Vltavou a dále až do Ústí nad Labem. Obsluhují také některé vlaky do Přelouče a Pardubic.

Tagy 471 České dráhy nové barvy PID praha Pražská integrovaná doprava rebranding PID ropid
69 komentářů