První velké aerolinie se od vypuknutí pandemie vrátily do zisku

Boeing 737 MAX 8 v barvách American Airlines. Foto: AABoeing 737 MAX 8 v barvách American Airlines. Foto: AA

Největší aerolinky světa vyšly podle svých slov z krize posílené, splatí dříve dluhy.

Pozitivní výhled amerických leteckých dopravců se začíná projevovat i v jejich hospodářských výsledcích. Do černých čísel se přehoupla v USA první letecká společnost: American Airlines.

Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků za druhé čtvrtletí, podle kterých firma vykázala zisk 19 milionů dolarů. Loni ve stejném období prodělala více než dvě miliardy korun.

Největší aerolinky na světě těžily v druhém čtvrtletí z oživení po letecké dopravě v USA. Počty odbavených cestujících v USA se i s velmi omezenou mezinárodní dopravou dostaly dokonce na úroveň před rokem 2019. Z největších dopravců oznámily už tento týden United Airlines, že i přes mírnou ztrátu za poslední čtvrtletí očekávají už za třetí kvartál návrat k zisku.

Dopravce oznámil, že čtvrtletí zakončil s 21 miliardami dolarů na účtech, díky čemuž plánuje urychlení splacení úvěrů, které firma uzavřela na překonání pandemie. Do konce roku 2025 chce splatit úvěry v hodnotě 15 miliard dolarů.

Prošli jsme důkladnou proměnou. Zjednodušili jsme flotilu, proměnili naši síť, jsme mnohem efektivnější firmou než před pandemií,“ řekl šéf American Airlines Doug Parker. Firma výrazně posílila hlavně vnitrostátní lety a otevřela řadu nových linek.

Tagy american airlines
4 komentáře