První kraj trvale škrtá kvůli dopadům pandemie v jízdních řádech. Plzeňský zredukuje rozsah o 3 %

Nový autobusový terminál Šumavská v Plzni. Foto: Plzeňský krajNový autobusový terminál Šumavská v Plzni. Foto: Plzeňský kraj

Plzeňský kraj jako první objednatel veřejné dopravy v zemi přistoupil k dlouhodobějším škrtům ve veřejné dopravě. Kvůli očekávanému výpadku příjmů

Plzeňský kraj jako první objednatel veřejné dopravy v zemi přistoupil k dlouhodobějším škrtům ve veřejné dopravě. Kvůli očekávanému výpadku příjmů seškrtá rozsah veřejné dopravy zhruba o 3 %.

Vyplývá to z informací zveřejněných na stránkách krajského organizátora Poved. Ten zatím zveřejnil seškrtané jízdní řády pro železnici, pro autobusy zatím ne.

Důvodem jsou negativní ekonomické dopady na rozpočet kraje v souvislosti s pandemií COVID-19,“ řekla mluvčí kraje Alena Marešová. Podle ní má pandemie vliv jak na příjmy kraje z rozpočtového určení daní, tak na očekávané zvýšení výdajů kraje u brutto smluv kvůli očekávanému propadu tržeb spojeném s poklesem počtu cestujících.

S Českými drahami je v tomto smyslu dlouhodobě jednáno. Pokud  v dlouhodobém horizontu nedojde k návratu cestujících do veřejné dopravy, budeme muset při zachování stávajícího objemu finančních prostředků dále redukovat,“ dodala Marešová.

Podle ní jde u železnice o redukci zhruba 150 tisíc vlakokilometrů, tedy kolem tří procent objednávky. V případě autobusové dopravy jde také o zhruba tři procenta a 500 tisíc kilometrů. „Redukce nejsou s ohledem na celkový objem zásadní a jsou prováděny tak, aby došlo k minimálnímu zásahu do veřejné dopravy a nedošlo k rozvázání návaznosti spojů,“ upřesnila Marešová.

Tagy Plzeňský kraj
42 komentářů