První A350 do Prahy? China Airlines potvrdily zájem o linku z Tchaj-peje

China Airlines převzaly poslední A350-900, má speciální zbarvení. Foto: AirbusChina Airlines převzaly poslední A350-900, má speciální zbarvení. Foto: Airbus

Praha se má už příští rok dočkat nové dálkové linky do Asie a současně možná také prvního spojení, na kterém

Praha se má už příští rok dočkat nové dálkové linky do Asie a současně možná také prvního spojení, na kterém by mohl létat Airbus A350.

Tchaj-wanská společnost China Airlines dnes poprvé oficiálně potvrdila zájem otevřít novou linku mezi Tchaj-pejí a Prahou. Prozatím není jasné, zda půjde o čistě přímý let nebo prodloužení linky z Vídně. Do Vídně aktuálně nasazuje China Airlines Airbus A350-900. Tento typ letadla zatím žádná aerolinka v Praze nenasazuje.

Plán na novou linku do Prahy oznámil při předání posledního Airbusu A350-900 do flotily šéf aerolinek Ho Nuan-Hsuan. Podle listu Taiwan News chce firma na jaře otevřít nové linky do Prahy a Milána. Linky mají být otevřeny nejpozději v závěru příštího roku. Praha se objevila i na mapě destinací China Airlines.

Zatímco do Milána chce aerolinka létat bez mezipřistání, v případě Prahy není jasné, zda půjde o čistě přímý let. Ho Nuan-Hsuan uvedl, že linka může být na začátku propojená s linkou do Vídně v rámci letů takzvané páté svobody, kdy zahraniční dopravce provozuje i spojení v rámci zemí, mezi kterými kvůli regulaci běžně nemůže létat bez omezení. V Česku takto například Sichuan Airlines nabízejí spojení z Prahy do Curychu, Hainan z Prahy do Bělehradu.

O velkém zájmu české i tchaj-wanské strany o přímé spojení minulý týden informovaly Lidové noviny.  Letiště Praha potvrdilo, že o otevření nové linky jedná. „Vzhledem k potenciálu trhu máme zájem o celoroční přímý provoz,“ upřesnila mluvčí letiště Marika Janoušková.

China Airlines mají ve flotile celkem 88 letadel, většinu dálkových. Kromě A350 letá ještě s Boiengy 777 a 747.

Tagy China Airlines letecké spojení Česko - Tchaj-wan letiště praha
Žádné komentáře