Průtah Libercem čeká téměř na rok omezení. ŘSD chce spojit tři akce do jedné sezóny

Silnice I/35 v Liberci před tunelem. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSilnice I/35 v Liberci před tunelem. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Mosty nad Švermovou ulicí opraví Eurovia CZ, práce mají začít v únoru.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce příští rok již v únoru začít s další rekonstrukcí silnice I/35 v Liberci. Nejvytíženější komunikaci v krajském městě čeká v ideálním případě svedení dopravy do jednoho jízdního pásu už od mostů přes Košickou až za mosty přes Švermovu ulici.

Spojit více staveb pod jedno dopravně-inženýrské opatření se nám osvědčilo už při předcházejících akcích na této silnici,“ řekl ředitel liberecké správy ŘSD Jan Wohlmuth. Pro řidiče a cestující by to znamenalo, že se v daném úseku nemusí obávat další rok nových omezení. Práce by měly začít již v únoru, aby se stihly během jedné stavební sezónu. Pokud dojde ke koordinaci tří staveb, omezení začne už před sjezdem na Košickou a skončí před sjezdem na Růžodol.

Konkrétně půjde o opravu mostů přes Košickou ulici, rekonstrukci libereckého tunelu a rekonstrukci mostů přes Švermovu ulici. V případě mostů přes Švermovu ulici je již vybrán i zhotovitel. Zakázku za 67,7 milionů korun získala společnost Eurovia CZ, ze sedmi nabídek podala nejnižší cenu. Vyplývá to z informací na profilu zadavatele.

Mosty přes Švermovu ulici jsou ve špatném stavu, podle diagnostického průzkumu mají známku 5 na stupnici, kde 7 znamená havarijní stav. Dojde ke kompletní výměně mostního svršku, izolace a ložisek.

Finále soutěže na opravu tunelu

Větší zakázkou bude oprava libereckého tunelu, kde je soutěž ve finále. Zhotovitel akce s odhadovanou cenou 169 milionů korun je vybrán, ale běží ještě lhůty na odvolání. Potřebu rekonstrukce tunelu z roku 1992 ukázal diagnostický průzkum Kloknerova ústavu ČVUT.

Ve směru na Turnov by na toto omezení měla navázat ještě rekonstrukce mostů přes Košickou ulici. I ty jsou ve špatném stavu. Na jejich opravu ŘSD chystá vypsání soutěže v příštích dnech.

Ani po dokončení všech tří naplánovaných akcí ale omezení na průtahu neskončí. ŘSD plánuje ještě opravu zbývajících mostů a povrchu ve směru na Stráž nad Nisou. Ta ale začne nejdříve v roce 2026.

Průtah Libercem je nejvytíženější komunikací v Libereckém kraji, denně po něm projede přes 50 tisíc aut.

Tagy Eurovia CZ I/35 I/35 Liberec liberec Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
Žádné komentáře