Průmyslové vlaky znovu vyjely na trať ze Zbýšova do Zastávky

Výletní vlaky Muzea průmyslových železnic. Foto: MPŽVýletní vlaky Muzea průmyslových železnic. Foto: MPŽ

S měsíčním zpožděním v sobotu zahájilo sezonu Muzeum průmyslových železnic ve Zbýšově u Brna. Mírná nejistota pořadatelů ohledně zájmu lidí

S měsíčním zpožděním v sobotu zahájilo sezonu Muzeum průmyslových železnic ve Zbýšově u Brna. Mírná nejistota pořadatelů ohledně zájmu lidí po skončení nejpřísnějších opatření proti šíření koronaviru nebyla na místě. Jedna parní a dvě motorové lokomotivy dnes ve vagonech svezly na trati ze Zbýšova do Zastávky u Brna za celý den přes čtyři sta návštěvníků.

Přálo nám počasí, naštěstí za celý den ani nezapršelo. Návštěvnost je asi na 80 procentech loňského roku, což je vzhledem k okolnostem velký úspěch,“ řekl Jan Procházka, předseda spolku, který muzeum spravuje.

Pro letošní sezonu připravilo muzeum návštěvníkům nové, komfortnější povrchy v hale s lokomotivami i drobnou změnu ve složení lokomotiv, které vagony potáhnou. „Letos nebudeme jezdit s velkou parní lokomotivou, BS80 letos rekonstruujeme, opravu ukončíme v příštím roce. Bude jezdit parní lokomotiva typu Henschel z roku 1913 a také nejtěžší dieselová lokomotiva DH 70,“ uvedl Procházka.

Jízd průmyslových vlaků letos nebude méně, i když muzeum sezonu zahájilo později. „Místo toho otevřeme v náhradních termínech, vlastně už dnešní otevření bylo náhradním termínem. O prázdninách pak budeme jezdit každou sobotu a pravděpodobně i jeden víkend v září, pokud se v epidemiologické situaci nic nezmění,“ poznamenal Procházka.

Přísnější pravidla při obsazování vagonů museli pořadatelé uplatňovat už při dnešním zahájení. Na dvou lavicích pro dva otočených k sobě čelem mohli cestovat pouze členové jedné rodiny, jinak pouze jeden cestující. Ani zpřísněná pravidla ale návštěvníky neodradila. Ještě ve čtyři odpoledne bylo parkoviště u muzea plné aut návštěvníků a v jednu chvíli měl potíže stánek s občerstvením, když došlo jídlo. Ke spokojenosti návštěvníků se podařilo rychle doplnit.

Další jízdy vlaků po muzejní trati ze Zbýšova do Zastávky je naplánované na 20. června, kdy muzeum zorganizuje modelářský den.

ČTK

Tagy Muzeum průmyslových železnic Zbýšov - Zastávka u Brna
5 komentářů