Průměrná dělnická mzda v Hyundai přesáhne letos 50 tisíc, kolektivní smlouva počítá s dvouciferným růstem

Výroba vozu Hyundai Kona Electric. Foto: HyundaiVýroba vozu Hyundai Kona Electric. Foto: Hyundai

K dohodě dospělo vedení firmy s odboráři až po zásahu zprostředkovatele.

Společnost Hyundai Motor Manafacturing Czech (HMMC) se dohodla s odborovou organizací na nových podmínkách mzdové části kolektivní smlouvy. Dodatek počítá s růstem základních mezd v průměru nejméně o 11,7 % k 1. 4. 2023 a 7,8 % k 1. 1. 2024. K tomu ještě čekají zaměstnance mimořádné bonusy ve výši 40 000 korun.

O dohodě informovala automobilka v tiskové zprávě. Průměrná dělnická mzda loni přesáhla 47 000 korun, letos se dostane přes hranici 50 000 Kč. Pracovník v pozici Operátor 3, která je v závodě HMMC nejčastější, si tak v samotné základní mzdě v dubnu 2023 polepší o 4000 korun měsíčně, od ledna 2024 o další 3000 korun.

Dohoda je kompromisem, do jednání táhnoucích se od října loňského roku zasáhl i zprostředkovatel.

26 dnů dovolené po pěti letech

Automobilový průmysl se musel v posledních letech vypořádat s řadou obtížných výzev, kterým nadále čelí také náš výrobní závod. S ohledem na vnější okolnosti nebylo pro žádnou ze stran jednoduché najít průsečík mezi vzájemnými představami o podobě nové kolektivní smlouvy. Dohodnutý nadstandardní růst mezd a další související úpravy jsou jednak oceněním skvělé práce našich zaměstnanců, zároveň je naším cílem udržet si pozici nejlepšího zaměstnavatele v Moravskoslezském kraji a zůstat na špice v odměňování zaměstnanců i na úrovni České republiky,“ uvedl Petr Michník, vedoucí administrativní subdivize HMMC.

Průměrná mzda v dělnických profesích dosáhla loni v HMMC 47 518 Kč. Zaměstnanci navíc po podpisu dodatku kolektivní smlouvy obdrží ve výplatě za únor mimořádný bonus ve výši 30 000 Kč a dalších 10 000 Kč splatných do 30. 4. 2024.

Díky růstu základních mezd se proporčně navýší i bonusy a příplatky odvozené od základní mzdy. Další novinka se týká délky dovolené – zatímco doposud mají zaměstnanci nárok na 25 dnů dovolené a po sedmi odpracovaných letech v HMMC jim náleží den volna navíc, nově budou mít nárok na 26 dnů dovolené již po pěti letech a další jeden den dovolené jim připadne po patnácti odpracovaných letech.

Tagy HMMC Hyundai Motor Manufacturing Czech
11 komentářů