Proti chřipce: Pražský dopravní podnik provede dezinfekci tramvají ozonem

Tramvaj T6A5 na lince 11 v zastávce Pod Karlovem v Praze. Autor: DPPTramvaj T6A5 na lince 11 v zastávce Pod Karlovem v Praze. Autor: DPP

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vyhlásil boj proti chřipkovým virům. Kvůli vyhlášení chřipkové epidemie začal s dezinfekcí vnitřku všech

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vyhlásil boj proti chřipkovým virům. Kvůli vyhlášení chřipkové epidemie začal s dezinfekcí vnitřku všech tramvají ozonem. Podle DPP tato metoda odstraňuje viry, bakterie a houby a je několikanásobně účinnější než dezinfekce běžně užívanou chemií. Ozon navíc odstraňuje i zápach.

„Touto moderní a vysoce účinnou technologií jsme schopni vydezinfikovat zhruba 10 až 12 tramvají denně v závislosti na provozních požadavcích. Dezinfekci budeme provádět paralelně ve třech vozovnách,“ uvedl Milan Slunečko, vedoucí jednotky Správa vozidel Tramvaje.

Ozonová technologie má podle něj dlouhodobé účinky a dosáhne i do prostor, kam se jiná dezinfekce nedostane, například do nepřístupných skulin a pórů materiálu. Nenechává žádné stopy na tkaninách ani kůži, nevadí alergikům. Ošetření jednoho krátkého vozu ozonem zabere minimálně hodinu, u vozů 14T a 15T to je dvojnásobek.

https://www.facebook.com/DopravniPodnikPraha/videos/897908173986231

Dopravní podnik bude zároveň tramvaje i nadále denně uklízet standardním čisticím prostředkem, jednou za šest týdnů pak prochází každá tramvaj generálním úklidem.

Do intenzivnějšího boje s patogenními organismy v tramvajích se nedávno pustil i brněnský dopravní podnik, který testuje antibakteriální nástřik. Na viry pak nasadil koncentrovanější dezinfekci.

 

Tagy chřipková epidemie dezinfekce tramvají dpp ozon praha
5 komentářů