Prosincové středy a čtvrtky. Ropid zveřejnil, kdy jezdí nejvíce a nejméně lidí metrem

Souprava metra na trase C. Foto: DPPSouprava metra na trase C. Foto: DPP

Regionální organizátor veřejné dopravy Ropid poprvé zveřejnil, jak je pražské metro vytížené během roku v jednotlivých měsících. Data z online

Regionální organizátor veřejné dopravy Ropid poprvé zveřejnil, jak je pražské metro vytížené během roku v jednotlivých měsících. Data z online sčítačů u vstupu a východů metra ukazují, že nejvíce lidí jezdí metrem v prosinci, naopak během prázdnin je oproti jiným měsícům provoz až o čtvrtinu nižší.

Ropid zveřejnil data na svých stránkách. Podle publikovaných údajů je metro nejvíce vytížené v závěru roku v adventních týdnech. V prosinci denně metro využije 1,26 milionu lidí, podobně vysokých čísel dosáhlo metro i v říjnu a v listopadu. V srpnu naopak metro svezlo denně v průměru 962 tisíc cestujících.

Podle dat jezdilo nejvíce lidí v pracovní dny metrem ve středu či ve čtvrtek, nejméně v pondělí a v pátek.  Absolutní minimum bylo zaznamenáno 24. srpna, kdy proběhlo jen 879 041 cest. Poměrně vysoký pokles poptávky v metru v pracovní den v průměru nastává v měsících lednu (o 16,5 %) a únoru (o 18,5 %). „V Praze je v tu dobu nejméně turistů, na vysokých školách probíhají zkoušková období, mnoho lidí jezdí na hory a většinou v únoru ovlivňují po dobu dvou týdnů poptávku i jarní prázdniny,“ vysvětluje Ropid.

Statistiky provozu pražského metra za rok 2018. Zdroj: Ropid

Statistiky provozu pražského metra za rok 2018. Zdroj: Ropid

Data jsou pro Ropid velmi cenná, může podle nich plánovat jízdní řády. Ze statistik přepravy v metru se podle Ropidu dá vycházet i při odhadu využívání a plánování povrchové veřejné dopravy.

V loňském roce přepravilo metro podle dopravní ročenky Technické správy komunikací (TSK) 430,919 milionu lidí, což bylo o něco méně než předloni. Důvodem byly uzavírky a rekonstrukce několika stanic. Nejvytíženější byla přestupní stanice linek A a B Můstek a nejvytíženější úsek byl na trase C mezi stanicemi I. P. Pavlova a Vyšehrad. Metro má tři linky s 61 stanicemi, v plánu je stavba čtvrté linky D. Počty cestujících v metru klesají i podle dat v ročence dopravy. Z velké části jde ale o pokles způsobený metodikou měření, dříve se počítali cestující částečně odhadem.

Statistiky provozu pražského metra za rok 2018. Zdroj: Ropid

Statistiky provozu pražského metra za rok 2018. Zdroj: Ropid

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp počty cestujících v metru provoz metra ropid
1 komentář