Projednávání posledního úseku D1 má podle senátorky zpoždění, úřad nedodržel termíny

Stavba silnice. Ilustrační foto: ministerstvo dopravyStavba silnice. Ilustrační foto: ministerstvo dopravy

Projednávání odvolání proti změně územního rozhodnutí na stavbu posledního úseku D1 z Přerova do Říkovic nabírá zpoždění. Novinářům to dnes

Projednávání odvolání proti změně územního rozhodnutí na stavbu posledního úseku D1 z Přerova do Říkovic nabírá zpoždění. Novinářům to dnes řekla senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Olomoucký magistrát podle ní nedodržel třicetidenní lhůtu a podklady předal hejtmanství až na konci ledna. Rychlost přípravy důležité dopravní stavby přitom závisí na délce vyřizování odvolání, uvedla senátorka. Poslední úsek D1 odvede automobilovou dopravu z Přerova, kde nyní řidiči denně čekají desítky minut v dlouhých kolonách. Olomoucký magistrát nic nezdržuje, řekl jeho mluvčí Michal Folta.

Odvolání byla podána loni 19. prosince a v ideálním případě by jejich projednání úřadům mělo podle Seitlové zabrat celkem 90 dnů. Seitlová upozornila, že olomoucký magistrát podklady se stanoviskem odeslal krajskému úřadu až v pátek 31. ledna, tedy po více než jednom měsíci od podání odvolání. Už na začátku tak nebyla dodržena třicetidenní lhůta. Podle Ředitelství silnic a dálnic ČR stavba této části D1 musí začít nejpozději v roce 2021, kdy pro ni končí výjimka z procesu posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

„Naléhavá, velmi nepříznivá dopravní situace na Přerovsku vyžaduje od dotčených úřadů dodržení pořádkového termínu pro vyjádření k odvolání do 30 dnů. Průběh odvolacího řízení sleduji. Pokud nebudou vyjádření vydána, jsem v rámci kompetencí senátora připravena obrátit se na vedoucí dotčeného úřadu,“ uvedla Seitlová.

Mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta dnes řekl, že kvůli velkému počtu účastníků řízení byly písemnosti 15 dnů vyvěšeny na úřední desce a teprve poté začala stanovená lhůta k provedení úkonů. „Po uplynutí těchto lhůt je nutno vyčkat zhruba dva až tři dny, zda nebude doručeno nějaké podání, které bylo účastníkem řízení podáno na poště poslední den lhůty,“ uvedl Folta. Podle něj tak nelze hovořit o průtazích v řízeních.

Změnu územního rozhodnutí na D1 mezi Přerovem a Říkovicemi loni v listopadu povolil stavební odbor olomouckého magistrátu. Odvolání pak podaly tři spolky, mezi kterými je například organizace Děti Země. Odvolalo se také šest lidí z Dluhonic u Přerova, v blízkosti jejichž pozemků trasa rychlostní komunikace vede.

ŘSD před podáním odvolání odhadovalo, že schválená změna územního rozhodnutí ke stavbě D1 u Přerova by měla nabýt právní moci letos na jaře. Stavební povolení chtělo vyřídit do června. Nové výběrové řízení na zhotovitele stavby by díky tomu mohlo začít také letos. Podle nových odhadů bude poslední část dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi otevřena nejdříve v roce 2024.

ČTK

Tagy D1 Ředitelství silnic a dálnic Říkovice - Přerov
62 komentářů