Prodeje elektromobilů poprvé v Norsku přesáhly poloviční podíl trhu

Audi e-tron se stalo v roce 2020 nejprodávanějším vozem v Norsku. Foto: AudiAudi e-tron se stalo v roce 2020 nejprodávanějším vozem v Norsku. Foto: Audi

V prosinci dosáhly elektromobily už 66 % trhu, vozy se spalovacím motorem měly za celý rok podíl jen 16 %.

Norsko dosáhlo důležitého mezníku v rozvoji elektromobility. Poprvé v historii podíl čistě bateriových vozů bez dalších pohonů přesáhl 50 %.

Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnila Norská silniční federace (OFV) na svých stránkách. Podíl čistých elektromobilů (BEV) v Norsku loni dosáhl 54,3 % všech nově prodaných vozidel, loni to bylo 42,3 %. V žádné jiné zemi tak vysoký podíl elektromobilů není.

Norsko patří mezi hlavní průkopníky elektromobility, od roku 2025 zde má být zcela zakázán prodej aut se spalovacím motorem. Prodeje elektromobilů v zemi táhnou především daňové úlevy nových aut. Norsko má, na rozdíl od většiny zemí, i většinu elektřiny vyrobenu z obnovitelných zdrojů díky množství vodních elektráren.

Prodeje elektromobilů v Norsku rostly zejména v závěru roku, v prosinci dosáhly podílu 66,7 % trhu. Celkové prodeje osobních aut v Norsku loni klesly o 0.7 % na 141 tisíc vozidel. Registrace aut s čistě spalovacími motory spadly o polovinu, loni dosáhly už jen 16 %.

Øyvind Solberg Thorsen, ředitel OFV, vidí za nárůstem elektromobilů především čím dál větší nabídku nových vozů. I proto očekává, že letos může podíl aut na baterie dosáhnout dvou třetin.

Nejprodávanější značkou byl v Norsku loni Volkswagen před Teslou a Toyotou, nejúspěšnějším vozem podle počtu prodaných kusů Audi e-tron před Teslou Model 3 a Volkswagenem ID.3.

Tagy Norsko OFV
154 komentářů