Přivaděče pro D35 Pardubickému kraji výrazně zdražují, chce další peníze od státu

Stavba D35 v úseku Opatovice nad Labem - Časy. Foto: ŘSDStavba D35 v úseku Opatovice nad Labem - Časy. Foto: ŘSD

Oproti původním odhadům stouply náklady již o miliardu, kraji se podařilo vykoupit klíčové pozemky u Dýšiny.

Pardubický kraj zjišťuje, že výstavba nových přivaděčů k budované dálnici D35 vyjde výrazně dráž, než projektanti předpokládali. Po Státním fondu dopravní infrastruktury proto bude chtít o více než miliardu korun navíc.

V tiskové zprávě k vývoji přípravy nových silnic to uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „V případě úseku z Černé za Bory do Dašic je nyní předpokládaná hodnota téměř 340 milionů korun, což je o 140 milionů více. U napojení na mimoúrovňovou křižovatku u Dašic se pohybujeme na částce 560 milionů korun, zatímco v roce 2017 byla vyčleněna memorandem částka 248 milionů korun bez daně. Nejen o těchto stavbách budeme chtít se Státním fondem dopravní infrastruktury jednat, jelikož v souhrnu jsme na rozdílu, který přesahuje jednu miliardu korun,“ uvedl hejtman Netolický.

Zpoždění kvůli výkupům pozemků

Kraj u silnice II/322 z Černé za Bory do Dašic a z Dašic k D35 oznámil další posun: vyřešení výkupu pozemků s jedním z klíčových vlastníků. Kraj pochválil vedení Dašic za pomoc při výkupu pozemků. „Pan starosta a jeho kolegové odvedli velmi dobrou práci v rámci majetkoprávních jednání a přípravy změny územního plánu, za což jim patří naše poděkování,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. Výkup pozemků umožní zahájení záchranného archeologického výzkumu pro nový přivaděč.

Pardubický kraj se v roce 2017 v rámci aktualizace memoranda s Ministerstvem dopravy zavázal vybudovat celkem osm přivaděčů k dálnici D35. „Stát nám přislíbil částku 2,7 miliardy korun, která však v tuto chvíli ani zdaleka neodpovídá realitě. Pokud nebude částka pro kraj navýšena, tak je velmi pravděpodobné, že některé úseky nebudou vůbec realizované,“ dodal Kortyš.

Aktuálně se staví přivaděč v okolí Litomyšle. „Na silnici II/360 chceme v letošním roce dokončit úsek z Litomyšle do Němčic a rekonstrukci opěrné zdi za obcí Řetůvka. Následně budeme i s ohledem na finanční prostředky pokračovat směrem do Ústí nad Orlicí,“ upřesnil Kortyš.

Kvůli problémům s výkupy pozemků ale nebudou přivaděče dokončeny v době, kdy již dálnice bude otevřena. D35 z Opatovic do Časů se otevře letos, další úsek do Ostrova příští rok. Ten vede kolem Dašic. V té době kraj bude ale dokončovat teprve archeologický průzkum.

Mapa přivaděčů pro D35 v Pardubickém kraji.

Mapa přivaděčů pro D35 v Pardubickém kraji.

Tagy D35 II/322 Pardubický kraj přivaděče na D35
6 komentářů