„Přísně tajné“. Talgo zveřejnilo dopis od Škody, česká firma nechce španělskou převzít

Vysokorychlostní jednotka Talgo Avril. Foto: TalgoVysokorychlostní jednotka Talgo Avril. Foto: Talgo

Škoda má podle dopisu zájem o průmyslovou spolupráci.

Česká společnost Škoda Group nemá zájem o kompletní převzetí španělského výrobce vlaků Talgo, ale o vzájemné spojení průmyslových aktivit. Vyplývá to z dopisu šéfa Škody Group Petra Novotného vedení Talga. I přes označení „přísně tajné“ Talgo dopis zveřejnilo na stránkách španělské komise pro cenné papíry.

Jde o první veřejný dokument, který ukazuje zájem Škody o spolupráci s Talgem. „Naším cílem je prozkoumat možnosti průmyslového partnerství, nikoliv dosáhnout kontroly nad Talgem,“ uvádí Škoda v dopise, ve kterém se současně podivuje nad tím, že unikly předchozí informace o zájmu o Talgo. Škoda nijak nový dokument nekomentovala, stejně jako dosavadní jednání se španělským výrobcem.

Ke zveřejnění dopisu dochází v době, kdy ve Španělsku vrcholí debaty o budoucnosti Talga. Vedle původní nabídky maďarského sdružení Ganz-Mavag napojeného na proruský režim premiéra Orbána a návrhu tuzemské Škoda Group projevilo svůj zájem i Polsko.

Náměstek polského ministra infrastruktury Piotr Malepszak na jednání senátního výboru v úterý uvedl, že situaci okolo Talga jeho úřad pozorně sleduje a společnost je na jejich „radaru“.

Podle španělských médií je dostupných informací ohledně polského zájmu o Talgo jen velmi málo. Zřejmé je jen to, že některý ze státních či soukromých subjektů v Polsku pracuje na potenciální nabídce, které se má postavit té maďarské a české.

Maďarský zájemce mezitím přešel do protiofenzívy. Začal ostřelovat vládu a komisi pro cenné papíry kvůli jejich snaze najít dalšího zájemce, díky kterému by mohli maďarskou nabídku odmítnout s poukazem na strategickou bezpečnost země.

Výbor posouvá rozhodnutí

Rozhodnutí nyní závisí na španělském Výboru pro zahraniční investice (JINVEX). Termín verdiktu byl několikrát posunut.

Výbor má na starosti schvalování nebo vetování prodeje společností klasifikovaných jako strategické. Maďarské konsorcium se nyní zejména snaží upozornit, že technologie Talga nejsou exkluzivní. Patenty vypršely už před desítkami let. Prodej by tak výbor podle nich neměl vůbec řešit. Maďarská firma před napadením Ukrajiny úzce spolupracovala s ruskými firmami.

Do situace nyní zasáhlo i samotné Talgo a jeho akcionáři. V dopise vládě uvádějí, že blokáda maďarského převzetí firmy jí kvůli nejistotě způsobuje problémy s financováním a rozvojem. Výrobce se také v dopise vyjadřuje ve prospěch nabídky Ganz-Mavag a proti nabídce Škody.

Ta podle nich neobsahuje ekonomické podmínky pro akcionáře. Vedení Talga si podle listu El Confidencial písemně vyžádalo upřesnění podmínek případného odkupu. Lhůta vyprší příští čtvrtek.

Tagy Škoda Group Talgo
1 komentář