Přímý let přes 20 hodin. Qantas chce spojit Sydney a Londýn do 2022, jedná s výrobci

Dreamliner Qantasu ve speciálním nátěru připomínající dílo Austrálců. Foto: QantasDreamliner Qantasu ve speciálním nátěru připomínající dílo Austrálců. Foto: Qantas

Australská letecká společnost Qantas chce od roku 2022 spustit přímé lety trvající déle než dvacet hodin. Jedná o tom s

Australská letecká společnost Qantas chce od roku 2022 spustit přímé lety trvající déle než dvacet hodin. Jedná o tom s výrobci letadel Boeing i Airbus. Ti vidí ve vývoji letadla s větším doletem než dosud velkou příležitost.

Plány na nové linky, které by umožnilo realizovat letadlo s větším doletem, potvrdil dnes v Sydney na summitu mezinárodní organizace leteckých dopravy IATA šéf Qantasu Alan Joyce. Ten mluví zatím o linkách ze Sydney a Melbourne do Londýna nebo New Yorku.

Vedeme dobrá jednání s Boeingem i Airbusem. Myslím, že jsme ve fázi, že už víme, že letadlo bude vyřešené během několika měsíců,“ citoval server Australian Business Traveller Joyce. Příští rok chce firma první letadla objednat, aby je měla v roce 2022 k dispozici.

Mělo by jít o upravený a aktuálně vyvíjený Boeing 777-8 nebo Airbus A350-900 či A350-1000 ve verzi pro ultra dálkové lety.

Qantas letos poprvé spojil Austrálii a Evropu přímým letem z Perthu do Londýna, firma si zatím zájem o dlouhý let bez mezipřistání pochvaluje. „Na lince vyděláváme od prvního dne,“ tvrdí Joyce. Statistiky letů navíc ukazují, že lety jsou zatím často kratší, než firma původně plánovala. Uplynulý týden zvládl Boeing 787-8 let z Londýna do Západní Austrálie jen za 15 hodin a 45 minut, o více než hodinu rychleji, než je letový řád. Důvodem bylo příznivé proudění větru.

Agentura Bloomberg citovala obchodního ředitele Airbusu Erica Schulze, podle kterého je potenciál na 50 až 100 takových letadel. Podle šéfa obchodu Boeingu Randyho Tinsetha bude hlavním odbytištěm takových letadel Asie, velký potenciál vidí například v propojení s Jižní Amerikou.

Tagy Airbus boeing Qantas Ultradálkové lety
1 komentář