Převrat v Súdánu poškodil nejméně dvě letadla, komplikuje dopravu přes Afriku

Poškozená letadla v Chartúmu. Foto: JacdecPoškozená letadla v Chartúmu. Foto: Jacdec

Letecké společnosti se Súdánem přerušily spojení kvůli bezpečnosti.

Nejméně dvě letadla zahraničních dopravců byla dnes vážně poškozena při pokusu o převrat na mezinárodním letišti v súdánském Chartúmu. Událost má zásadní vliv i na leteckou dopravu přes Afriku: dopravci se jinak poměrně vytíženému vzdušnému prostoru začali vyhýbat.

Letiště se stalo jedním z hlavním míst, kde se boje o moc odehrávaly. Jedním z poškozených letadel je Airbus A330-300 vyrobený v roce 2017, se kterým létá saúdský dopravce Saudia. Dopravce to potvrdil ve vyjádření na sociálních sítích.

Druhým poškozeným letadlem je podle záběrů Boeing 737-800 ukrajinské společnosti SkyUp. Záběry letadel na sociálních sítích ukazují značné poškození, které nedává mnoho nadějí na opravu.

Za útokem stojí polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF). Oznámily, že kromě letiště převzaly kontrolu nad prezidentským palácem.

Všechny letecké společností, které do Súdánu létají, oznámily přerušení provozu. Týká se to i letů přes súdánský vzdušný prostor, který využívají například dopravci z Evropy při letech na jih Afriky.

Tagy Chartúm KRT Súdán
Žádné komentáře