Přes 60 let sloužil jako chata. Muzeum MHD vystavuje sněžný pluh v nálezovém stavu

Tramvaj, sněžný pluh. Autor: Ondřej Láska, DPPTramvaj, sněžný pluh. Autor: Ondřej Láska, DPP

Pražské muzeum MHD ve střešovické vozovně vystavuje zajímavou novinku. Na rozdíl od ostatních provozních exponátů jde přitom v podstatě o

Pražské muzeum MHD ve střešovické vozovně vystavuje zajímavou novinku. Na rozdíl od ostatních provozních exponátů jde přitom v podstatě o vrak v nálezovém stavu.

„Od soboty je v expozici premiérově vrak motorového sněhového pluhu z roku 1907,“ sdělil vedoucí jednotky Historická vozidla Ondřej Láska. Nálezový stav reprezentuje podobu zahradní chatičky, kterou vozidlo v letech 1953 až 2016 bylo. Muzeum vystavením nového exponátu slaví 25 let své existence.

Tramvaj, sněžný pluh.
Autor: Ondřej Láska, DPPTramvaj, sněžný pluh.
Autor: Ondřej Láska, DPPTramvaj, sněžný pluh.
Autor: Ondřej Láska, DPPTramvaj, sněžný pluh.
Autor: Ondřej Láska, DPP

Počátky sbírky pražského dopravního podniku lze ale datovat už od roku 1964, kdy došlo k soustředění několika historických tramvají z přelomu století do vozovny Pankrác. Na jaře 1971 se historická vozidla přestěhovala do Vokovic, o 21 let později byla soustředěna ve vozovně Střešovice.

Muzeum má 68 vozidel, nejvzácnější je vůz koňky z roku 1886. Loni expozici navštívilo přes 23 tisíc lidí. Muzeum je letos otevřeno od 30. března do 18. listopadu 2018 (o sobotách, nedělích a svátcích v době od 9.00 do 17.00 hodin).

Tagy dpp muzeum MHD pluh praha Střešovice tramvaj vozovna
Žádné komentáře