Přehledně: Víkend přinese spoustu dopravní nostalgie i připomínku Husáka

Nádraží Tábor v roce 1903. Pramen: Archiv NTMNádraží Tábor v roce 1903. Pramen: Archiv NTM

Zpřístupněny budou někdejší byty členů předsednictva ÚV KSČ, potrubní pošta, točité schodiště do kanceláře ministra, zasedací sál nebo podzemní kryt.

Nadcházející víkend bude nebývale bohatý na akce pro veřejnost, které jsou spojeny s historií dopravy. Na silnice a železnice vyjedou historická vozidla a výjimečně se otevře také budova ministerstva dopravy, kde před revolucí sídlil Ústřední výbor KSČ a kde svého času bydlel Gustáv Husák. Deník Zdopravy.cz přináší přehled akcí, o kterých se dozvěděl nebo o kterých byl informován.

Prohlídka interiérů budovy ministerstva dopravy

Historicky cenná budova od architekta Antonína Engela se otevře veřejnosti v rámci akce Open House Praha 2023 v sobotu 20. května. Od 11 hodin začíná komentovaná prohlídka, které se zúčastní ministr Martin Kupka.

Zpřístupněna bude vstupní hala, mramorový ochoz, paternoster, velké a malé kolegium, zasedací místnost ministra dopravy, kancelář ministra dopravy, prostory po bývalých bytech členů předsednictva ÚV KSČ, potrubní pošta, nádvoří ministerstva, točité schodiště do kanceláře ministra, zasedací sál i podzemní kryt.

Více informací.

 

Zahájení návštěvnické sezony v Muzeu dopravy ŠKODA-BUS aneb Víkend otevřených vrat

Muzeum dopravy na Rokycansku bude o víkendu 20. a 21. května zpřístupněno veřejnosti mezi 10. a 17. hodinou.  V sobotu 20. května se v Dobřívě uskuteční tradiční Hamernický den a propojí muzeum s Dobřívským vodním hamrem a Mirošovským nádražím, kam budou vedeny mimořádné vlaky Hamerník expresu s motorovým vozem M131 „Hurvínek“.

Více informací.

Výstava ke 120 letům od zahájení provozu na trati Tábor – Bechyně

Při příležitosti 120. výročí zahájení provozu na unikátní železniční trati Tábor – Bechyně pořádá Národní technické muzeum a Husitské muzeum v Táboře výstavu, která návštěvníkům představí historii této první železniční elektrifikované dráhy u nás, osobnost „českého Edisona“ Františka Křižíka a příběh motorového vozu „Elinka“ ze sbírky NTM. Výstava se koná v Galerii Staré radnice muzea v Táboře.

Více informací.

Oslavy 130 let železniční tratě Strakonice – Vimperk

Stifterův pošumavský železniční spolek Vimperk pořádá 20. května s partnery oslavu 130 let od uvedení do provozu tratě Strakonice – Vimperk. Akci ozdobí jízdy vlaku Railway Capital v čele s Hektorem T435 a také motorový vůz M240 Kachna (Singrovka). Vlaky budou pendlovat mezi Čkyní a Vimperkem.

Více informací.

Den otevřených dveří ve vozovně Vokovice

Vozovna Vokovice, pátá nejstarší a čtvrtá nejmladší tramvajová vozovna Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP), slaví 90. výročí od zahájení pravidelného provozu. DPP u této příležitosti pořádá pro veřejnost v sobotu 20. května ve vozovně Vokovice Den otevřených dveří, v rámci kterého si návštěvníci a příznivci MHD budou moct prohlédnout zázemí i technické prostory areálu, ukázky současného či historického vozového parku a užít si doprovodný program.

Více informací.

Jízdy Hurvínkem po trianglu v České Lípě

O víkendu 20. a 21. května pořádají České dráhy v České Lípě nostalgické jízdy historickým motorovým vozem, zvaným Hurvínek. Motorák bude vyjíždět z českolipského hlavního nádraží, sveze cestující nejprve do stanice Česká Lípa střelnice a pak zamíří přes Srní u České Lípy a výhybnu Žizníkov zpět do stanice Česká Lípa hl. n. Nástup a výstup cestujících bude možný jen ve stanici Česká Lípa hl. n.

Více informací.

Modrým expresem do Nového Údolí na Bobr Fest

V sobotu 20. května pojede výletní vlak z Českých Budějovic přes Český Krumlov do Nového Údolí a v podvečer se bude vracet po stejné trase zpět. V Novém Údolí se v tento víkendový den koná Bobr Fest – přátelské setkání Šumavanů z obou stran hranice s muzikou a pivním stanem. V čele vlaku bude Bardotka T478.1008.

Více informací.

Parním vlakem po kolejích normálního i úzkého rozchodu

V sobotu 20. května se můžete projet parním vlakem mezi Českou Třebovou, Mladějovem na Moravě a Moravskou Třebovou. V Mladějově na Moravě je možnost přestoupit na úzkorozchodný parní vlak Mladějovské průmyslové dráhy.

Více informací.

Párou na Slavnosti vína a chřestu do Ivančic

V neděli 21. května pojede z Brna do Ivančic na Slavnosti vína a chřestu historická souprava tažená parní lokomotivou „Skaličák“ z roku 1948.

Více informací.

S Ceculou z Veselí nad Moravou do Brna a zpět

V neděli 21. května vypraví České dráhy z Veselí nad Moravou do Brna a zpět zvláštní vlak tažený prototypovou lokomotivou T478.1002 z roku 1964, která se honosí unikátním veletržním nátěrem. Lokálně se jí dostalo přezdívky Cecula, jinak je známá jako Bardotka či Barča.

Více informací.

Tagy přehled akcí železniční nostalgie
3 komentáře