Přehledně: Poslední červnový víkend se znovu rozjede část nočních spojů Českých drah

Lůžkové vozy Českých drah. Foto: České dráhyLůžkové vozy Českých drah. Foto: České dráhy

Poslední červnový víkend zahájí České dráhy společně se svými zahraničními partnery provoz části nočních vlaků. Po tříměsíční pauze vyvolané epidemií

Poslední červnový víkend zahájí České dráhy společně se svými zahraničními partnery provoz části nočních vlaků. Po tříměsíční pauze vyvolané epidemií COVID-19 si tak cestující znovu můžou naplánovat cestu lůžkovým vozem do Tater či do Alp.

„Jako první vyjedou už o tomto víkendu noční spoje mezi Prahou, Ostravou, Popradem, Košicemi a Humenným a také mezi Prahou, Lincem, Innsbruckem a Curychem,“ uvedl Petr Vondráček, ředitel Odboru dálkové dopravy Českých drah.

Zprovoznění dalších nočních vlaků je předmětem jednání Českých drah s partnerskými zahraničními dopravci. „V případě příznivé epidemiologické situace uvažujeme o zprovoznění nočního spojení mezi Prahou a Krakovem,“ sdělil Petr Vondráček. V jednání je také vedení vlaku Nightjet v základní trase z Vídně přes Břeclav a Bohumín do Berlína a zpět. U tohoto spojení se ale čeká, zda dojde k úpravě podmínek polských úřadů pro minimální rozestupy cestujících a s tím souvisejících pravidel pro obsazování oddílů v lůžkových a lehátkových vozech.

Hygienická opatření polské a také maďarské strany mají vliv i na další tradiční přímá spojení. Během léta tak pravděpodobně nebude zajištěné přímé spojení z Prahy do Varšavy, ani spoje zajišťované lůžkovými a lehátkovými vozy polských a maďarských železnic v relacích z Vídně a Budapešti do Varšavy nebo z Budapešti do Berlína.

Přehled nočních vlaků, u kterých dráhy předpokládají zprovoznění během léta

Noční vlaky na Slovensko

• Noční vlak EN 443 Slovakia v trase Praha – Ostrava – Poprad-Tatry – Košice – Humenné pojede od noci 26./27. června. Ve vlaku budou řazeny lůžkové vozy a autovozy Praha – Košice, zatím ale nepojedou lehátkové vozy.

• Noční vlak EN 442 Slovakia Humenné – Košice – Poprad-Tatry – Ostrava – Praha pojede od noci 27./28. června. Ve vlaku budou řazeny lůžkové vozy a autovozy Košice – Praha, zatím ale nepojedou lehátkové vozy.

• Přímý vůz Prešov – Nové Zámky – Bratislava – Praha řazený ve vlacích R 800 / R 870 / EC 282 pojede ve směru ze Slovenska do ČR poprvé v noci 28./29. června. Ve směru zpět z ČR na Slovensko pojede přímý vůz na vlacích EC 283 / R 873 / R 801 od 29./30. června.

Noční spojení do Rakouska a Švýcarska

• Přímý lůžkový vůz Praha – Linec – Innsbruck – Curych řazený ve vlacích Ex 337 / EN 462 / EN 466 bude v provozu od noci 28./29. června. V opačném směru do ČR pojede přímý vůz na vlacích EN 467 / EN 463 / R 330 poprvé v noci 29./30. června. V noci 22./23. července a v období od 9. do 30. srpna ve směru z ČR, resp. od 10. do 31. srpna ve směru do ČR nebude přímé spojení do/z Curychu kvůli výlukám na trase zajištěno.

Noční spojení do Polska

• Od noci z pátku na sobotu 26./27. června budou v provozu sezónní vlaky z Bohumína k Baltskému moři. V opačném směru do ČR pojedou tyto vlaky poprvé v noci 27./28. června. Konkrétně vyjedou vlaky R 401/400 Wolin (Bohumín – Svinoústí a zpět), R 403/402 Wydmy (Bohumín – Hel a zpět s přímými vozy do/z Łeby) a R 405/404 Pirat (Bohumín – Kolobřeh a zpět). Všechny tyto přímé vlaky pojedou každou noc až do konce letních prázdnin, zatím ale bez lůžkových vozů.

• České dráhy jednají se zahraničními partnery o zprovoznění přímých vozů Praha – Krakov a zpět na spojích EN 443 / IC 406 a IC 407 / EN 442. Termín zahájení provozu bude upřesněn podle výsledků jednání o podmínkách provozu ubytovacích vozů na území Polska. Provoz přímých vozů do Varšavy zatím zahájen nebude.

Noční spojení do Maďarska

• Vzhledem k nesjízdnosti v úseku Szob – Nagymaros po nedávné povodni pokračují jednání s Maďarskými železnicemi o vedení přímých vozů Praha – Bratislava – Budapešť na vlacích IC 575 / EN 477 a EN 476 / IC 574.

Prodej jízdenek a rezervací do nočních vlaků
Prodej jízdenek a rezervací do nočních vlaků na východní Slovensko (vlaky EN 443 / 442), do přímých vozů do Curychu a k polskému Baltu již byl zahájen. Rezervace do dalších vlaků budou dostupné po finálním odsouhlasení termínu zahájení jejich provozu.

Tagy České dráhy lůžkové vozy noční spoje obnovení provozu po pandemii koronaviru Top
9 komentářů