Přehledně: Období školních výletů plní vlaky. ČD vysvětlují, jak je to s cestováním skupin

Rychlík, Štráž nad Ohří, foto: České dráhyRychlík, Štráž nad Ohří, foto: České dráhy

Pokud je konkrétní spoj více obsazen a je to provozně možné, České dráhy vlaky posilují.

Měsíc červen je pro železnici tradičně obdobím školních výletů a zvýšeného zájmu o cesty ze strany žáků a studentů. Jedná se jak o kratší trasy, tak o dálkové linky. Deníku Zdopravy.cz to řekl mluvčí Českých drah (ČD) Petr Šťáhlavský.

Přesnou statistiku, kterých linek a spojů se zájem nejvíce týká, ČD bohužel nemají. Obecně se však podle nich jedná o tradiční směry, například z regionů do Prahy či z Prahy do jižních Čech. Jezdí se i na kratší výlety regionálními spoji. O prázdninách se pak začnou přesouvat účastníci dětských táborů, které také podnikají různé kratší výlety.

Jak si deník Zdopravy.cz osobně ověřil, nárůst poptávky v dopoledních časech před prázdninami může na některých regionálních tratích způsobit přeplněnost jindy méně vytížených spojů.

Skupinová sleva, rezervace míst a posilování vlaků

„Obecně platí, že skupiny od 2 osob mohou využívat skupinovou slevu a měly by si místa rezervovat, pokud je to možné, u dálkových vlaků by si měly místa rezervovat vždy. Skupiny nad 20 osob je nutné objednat. V tomto případě místa rezervujeme nebo vyhradíme, pokud je to možné,“ vysvětlil Šťáhlavský.

Jak Šťáhlavský dodal, pokud je spoj více obsazen a je to provozně a technicky možné, ČD také vlaky posilují. Je však třeba počítat s tím, že ne vždy a všude je možné vlak posílit, a to například z důvodu normativu hmotnosti pro hnací vozidlo, s ohledem na disponibilitu vhodných vozidel v lokalitě a podobně.

„Díky objednávce je ale možné v závislosti na předpokládaném obsazení vlaku (pokud jsou všechny skupiny včas předhlášeny) případně plán cesty upravit a využít i jiné spoje. V dálkových vlacích je to jednoduché díky rezervacím a našemu systému semafor, který informuje o očekávaném obsazení příslušného vlaku,“ dodal Šťáhlavský.

Šťáhlavský připomněl, že při plánování cesty u skupin s přestupy a využitím více vlaků si mají cestující naplánovat také dostatečný čas na přestup, například z důvodu četných výluk a možného zdržení vlaků, ale také s ohledem na komplikovanější a pomalejší přesun skupin v železniční stanici, a to hlavně ve velkých uzlech, jako je například stanice Praha hlavní nádraží.

„Cestující naleznou podrobnosti o přepravě skupin a příslušné objednávkové formuláře přímo na našem webu www.cd.cz, do vyhledávače v záhlaví stačí zadat například heslo skupina nebo skupinová jízdenka,“ uzavřel Šťáhlavský.

Tagy čd České dráhy cestování na železnici cestování vlakem Tipy na cestování
113 komentářů