Přehledně: Nová zastávka na Želivského a další změny v pražské MHD po zavedení linky 19

Vznikající zastávka v ulici Jana Želivského. Pramen: ROPIDVznikající zastávka v ulici Jana Želivského. Pramen: ROPID

Linka č. 5 povede nově z Olšanského náměstí rovně Olšanskou ulicí na Ohradu a k Vozovně Žižkov, kde bude končit.

Do pražských ulic se v sobotu 5. června 2021 vrátí po devíti letech tramvajová linka číslo 19. Propojí bez přestupu Lehovec, Palmovku, Žižkov, Strašnice, Vršovice a bude jezdit po nově postavené tramvajové trati až ke stanici metra Pankrác. Se zavedením staronové linky souvisí i řada dalších změn v povrchové dopravě.

Zastávka Pankrác na nové tramvajové trati začne sloužit v červnu. Autor: Filip Drápal/ROPID

Zastávka Pankrác na nové tramvajové trati začne sloužit v červnu. Autor: Filip Drápal/ROPID

Trasa linky číslo 19

Lehovec – Nádraží Vysočany – Palmovka – Biskupcova – Želivského – Strašnická – Kubánské náměstí – Slavia – Koh-i-noor – Nádraží Vršovice – Náměstí Bratří Synků – Pražského povstání – Pankrác.

Linka bude v provozu celodenně a celotýdenně ve standardních intervalech jako ostatní běžné tramvajové linky (aktuálně interval 10 minut v pracovní dny, 15 minut o víkendech a 20 minut v okrajových obdobích dne). Na linku budou nasazovány kloubové obousměrné tramvaje KT8D5.RN2P.

V oblasti Náměstí Bratří Synků povede linka 19 ve směru z Pankráce na Lehovec zkratkou v ulici Na Zámecké, kterou využívají pouze noční tramvaje. Mine tak silně zatíženou světelnou křižovatku v Otakarově a uspoří cestujícím zhruba dvě minuty jízdní doby.

Autobusová linka 193 v Praze 4

Spojení Pankráce a Pražského povstání s nádražím Vršovice dnes zajišťuje autobus 193. Jakmile začne jezdit po této trase tramvaj 19, budou mít oba spoje zcela shodnou trasu. Většina spojů linky 193 pojede nově z Šeberáku pouze na Pražského povstání, ale v každé hodině zůstanou 2 až 3 spoje, které budou pokračovat dále přímo do Nuslí a k nádraží Vršovice.

Změny tramvajových linek v souvislosti se zavedením nové linky 19

Linka 5 – povede nově z Olšanského náměstí rovně Olšanskou ulicí na Ohradu a k Vozovně Žižkov, kde bude končit. Spojení mezi Seifertovou ulicí a Florou zajistí nadále linka 15, mezi Florou a Ústředními dílnami DP linku 5 nahradí spoje linky 16 (změna nastane až po skončení výluky v úseku Senovážné náměstí – Husinecká).

Linka 13 – bude nově končit u Olšanských hřbitovů společně s linkou 15, protože spojení z Vinohrad směrem do Nových Strašnic zajistí nově tramvajová linka 16. Změna nastane obdobně jako u linky 5 až po skončení výluky v úseku Senovážné náměstí – Husinecká.

Linka 16 – mezi zastávkami Želivského, Palmovka, Nádraží Vysočany a Lehovec začnou jezdit spoje obnovené linky 19. Linka 16 proto povede z Želivského rovně ke Krematoriu Strašnice, na Vinici, Černokosteleckou a k Ústředním dílnám DP. Tady nahradí linky 5 a 13 a nově nabídne z oblasti Nových Strašnic spojení bez přestupu až na Karlovo náměstí.

Linka 24 – bude zkrácena na Náměstí Bratří Synků. Dál do Vršovic ji nahradí nová linka 19 společně s linkami 6 a 7, které tu jezdí už dnes. Na rozdíl od linky 24 bude linka 19 ve Vršovicích v provozu i o víkendech a také každý den večer.

Nové zastávky

Rekonstrukce tramvajové trati v Táborské, Vladimírově a v ulici Na Pankráci, kterou aktuálně dokončuje Dopravní podnik hl. m. Prahy, přinese také dvě novinky v umístění zastávek. Novou tramvajovou zastávku Pražského povstání, která bude blíž vstupům do metra u křižovatky Táborské a ulice Na Pankráci. Mezi stanicemi metra Pankrác a Pražského povstání vznikne ještě nová tramvajová zastávka Kotorská. Tyto nové zastávky budou sloužit tramvajovým linkám 18 a 19 a autobusové lince 193 s přímým přestupem v nové zastávce Kotorská.

V ulici Jana Želivského hned za velkou světelnou křižovatkou u stanice metra přibude nová tramvajová zastávka Želivského směrem k nákladovému nádraží. Bude sloužit linkám 10 a 19, které odtud míří společně na Palmovku, aby odjížděly od metra z jedné společné zastávky. Zastavovat tu budou také linky 11 a 26.

Tagy dpp ropid tramvaj na Pankrác tramvajová linka 19
70 komentářů