Přehled: Cena garáží se za pět let zdvojnásobila, Praha přitom není nejdražší

Nový parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNový parkovací dům u ostravské zoologické zahrady. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Za posledních pět let podražily garáže v průměru více než třeba starší byty.

Ceny samostatně stojících garáží se za posledních pět let v některých městech zvedly téměř dvojnásobně. Například v Brně se samostatně stojící garáž prodávala v roce 2020 v průměru za 386 tisíc korun. V roce 2024 se průměr zatím pohybuje kolem 744 tisíc korun, což znamená cenový růst 97 procent.

Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s přibližně 100 makléři z českých realitních kanceláří.

V Olomouci se podle analýzy ceny zvedly dokonce o 121 procent. V Ostravě rostly ceny samostatně stojících garáží o 71 procent, v Plzni o 58 procent a v Praze o 49 procent.

Garáže jsou specifickým segmentem realitního trhu. Dají se dělit na samostatně stojící stavby a na jednotky, které jsou součástí jiné stavby, nejčastěji bytového domu. Tam se podle analýzy cenové pohyby částečně liší.

Cenu určuje kromě typu garáže výrazně i lokalita. Vliv má například velikost nebo šířka vrat či vytápění. Za posledních pět let podražily v průměru více než třeba starší byty.

Nejdráž se garáže v tomto roce prodávají v Brně. „Cenový růst u samostatně stojících garáží dosáhl v Brně od roku 2020 97 procent. V případě stání v bytových domech to pak bylo 87 procent,“ upozornil Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz.

Praha zaznamenala cenový růst 33 procent, resp. 23 procent u stání v bytových domech. Garáže se tam však prodávaly v průměru asi o 200 000 korun levněji než v Brně. Za samostatně stojící garáž zaplatí letos zájemce 574 tisíc korun.

To je o 33 procent více, než by zaplatil v roce 2020, nicméně o 11 procent méně než loni, kdy se samostatně stojící garáž v Praze dala koupit v průměru za 644 tisíc korun. Ke drobné cenové korekci došlo u samostatně stojících garáží kromě Prahy ještě i v Jihlavě a Ústí nad Labem, ostatní zkoumaná města zaznamenala růstový cenový trend.

U stání v bytovém domě došlo od roku 2020 v Praze ke 30% zdražení. Ceny zde v uplynulých letech oproti samostatně stojícím garážím více kolísaly, například rok 2022 znamenal meziroční stagnaci cen a v roce 2023 došlo k meziročnímu poklesu.

Vykliďte si garáž a o parkování přemýšlejte. Jihlava ukazuje, že město není pro auta nafukovací

Více než půl milionu stojí garáž ve Zlíně, Hradci Králové nebo Českých Budějovicích. Garáže v bytových domech nebo parkovací stání stojí průměrně přes 600 000 Kč ve městech Liberec, Hradec Králové, České Budějovice a Jihlava. Nejlevnější garáže jsou v Karlových Varech a Ostravě. Samostatné objekty zde vycházejí v průměru na méně a garážová stání zase na více než 300 000 Kč.

Tagy ceny parkování garáž parkování
16 komentářů