Předplacená jízdenka slaví v Praze 120 let, cestující stála mnohem víc než dnes

Historická tramvaj v muzeu pražské MHD. Pramen: DPPHistorická tramvaj v muzeu pražské MHD. Pramen: DPP

Pražská MHD slaví v lednu jedno jízdenkové výročí. Před 120 lety s příchodem nového roku 1899 byly v Praze poprvé

Pražská MHD slaví v lednu jedno jízdenkové výročí. Před 120 lety s příchodem nového roku 1899 byly v Praze poprvé zavedeny takzvané permanentní lístky předplatné, čili předplacené časové jízdenky. Dopravní podnik hlavního města Prahy to připomněl v tiskové zprávě.

Roční jízdenka stála 120 korun, což byl šestisetnásobek základního jízdného. Půlroční vyšla na 70 korun. Obě opravňovaly k libovolnému počtu jízd v síti elektrických i koňských drah Elektrických podniků královského hlavního města Prahy. Jediným výdejním místem byla tehdy pokladna ve Staroměstské tržnici.

DPP k výročí připravil výstavu ve stanici metra Florenc. Výstava mapuje podobu jízdenek v jednotlivých obdobích, připomíná například zavedení předplatních lístků pro školáky v roce 1912 nebo zavedení tramvajenek s fotografií o rok později. Právě výraz tramvajenka se dlouhá desetiletí pro předplacenou časovou jízdenku používal. I proto se nedávno zavedená Lítačka stala v Praze předmětem sporů.

Předplacená jízdenka v době svého zavedení byla pro cestující výrazně dražší než dnes, a to při mnohem menším rozsahu sítě linek. Dnešní roční kupon stojí 3650 korun, což je stočtrnáctinásobek jednotlivého jízdného. Dělníka v roce 1899 vyšla taková jízdenka na desetinu ročního platu. Dnes je to zhruba setina průměrné roční mzdy v Praze. Jízdenky jsou ale výrazně dotovány, ročně zhruba 14 miliardami z rozpočtu města.

Pražská MHD počítá svou historii od roku 1875, kdy byl spuštěn provoz koňské tramvaje.

Tagy dpp jízdenky MHD praha
Žádné komentáře