Pražské letiště chce rozšířit areál a zvýšit odolnost plotu proti autům i divočákům

Letiště Praha, jumbo Korean Air. Pramen: Letiště PrahaLetiště Praha, jumbo Korean Air. Pramen: Letiště Praha

Po novém stanovišti bezpečnostní kontroly na Terminálu 2 chystá pražské letiště další velkou investici do bezpečnosti. Ta se bude týkat

Po novém stanovišti bezpečnostní kontroly na Terminálu 2 chystá pražské letiště další velkou investici do bezpečnosti. Ta se bude týkat celého areálu, vedení letiště hodlá obnovit a vylepšit plot a zároveň zvětšit zabranou plochu, takzvaný perimetr.

„Současný stav oplocení v jednotlivých úsecích se blíží postupnému dožití. V rámci jeho obnovy se počítá se zvýšením standardů a odolnosti například proti proběhnutí černé zvěře nebo průjezdu vozidla. Počítáme také s vybavením infrastrukturou k možnému dalšímu vyzbrojení moderní detekční technikou,“ řekl mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Pro rozšíření areálu bude přitom letiště muset vykoupit až několik desítek parcel. Celková investice se pak má pohybovat v nižších stovkách milionů. „Finální cena skutečně záleží na mnoha faktorech, mimo jiné na výsledku výběrového řízení na dodavatele stavby a na finální ceně vykoupených pozemků,“ doplnil Pacvoň. Podle něj není možné zatím odhadnout ani termín, do kdy by mohly být potřebné pozemky vykoupeny. Vše bude záviset na průběhu jednání s majiteli. Šéf letiště Václav Řehoř přitom nedávno vyjádřil naději, že by letišti mohla pomoci novela zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury.

Aktuální oplocená plocha letiště je 779 hektarů, rozšíření by mělo být v řádech jednotek procent. Další zvětšení oplocené plochy přijde v budoucnu s výstavbou nové ranveje.

Tagy letiště praha plot pozemky
Žádné komentáře