Praha začne od neděle testovat další trolejbus mezi Palmovkou a Letňany

Trolejbus Škoda – SOR 30Tr na Palmovce. Foto: DPPTrolejbus Škoda – SOR 30Tr na Palmovce. Foto: DPP

Cestující mezi Palmovkou a Letňany čeká od neděle možnost svézt se v Praze dalším typem trolejbusu. Dopravní podnik hl. m.

Cestující mezi Palmovkou a Letňany čeká od neděle možnost svézt se v Praze dalším typem trolejbusu. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) nasadí na trasu trolejbus s dynamickým dobíjením Škoda – SOR 30Tr.

Nový vůz, který využívá karosérie SOR NB12, má bílou barvu, aby byl snadno rozpoznatelný na první pohled. DPP si ho pronajal na jeden rok. Vozidlo bude označeno 58 PALMOVKA, respektive 58 LETŇANY. Zastávky linky č. 58 jsou v pravidelných zastávkách linky č. 140. Přeprava je zdarma.

DPP testuje už od loňského roku provoz na této trase s trolejbusy s baterií, které se dobíjí částečně během jízdy z troleje a pak mohou jet bez troleje dál na bateriový pohon.

Trolejbus Škoda – SOR 30Tr na Palmovce. Foto: DPPTrolejbus Škoda – SOR 30Tr na Palmovce. Foto: DPPParciální trolejbus SOR TNB 12, který DPP v Praze testoval od podzimu. Foto: DPP

Oproti prvnímu vozidlu má být elektrovýzbroj u novinky lépe přizpůsobena charakteru provozu. Nabíjecí systém se skládá z obousměrného trolejového vedení pro dynamické nabíjení (za jízdy) v ulici Prosecká o délce zhruba jednoho kilometru ve směru do kopce, respektive zhruba 600 metrů ve směru z kopce, která bude napájena prostřednictvím kontejnerové měnírny umístěné v dolní části Prosecké ulice.

Úsek DPP vybral kvůli prudkému kopci, který by jinak mohl bateriím limitovat jejich životnost. Nabíjení pomáhá také krátký úsek trolejového vedení pro statické nabíjení (při přestávkách) v obratišti Palmovka s  napájením z přilehlé tramvajové trati přes stacionární galvanický oddělovač („dobudka“).  DPP chce postupně elektrifikovat linku 140 kompletně.

Více informací včetně jízdních řádů je na stránkách DPP.

Tagy dpp linka 140 Škoda 30Tr Trolejbusy v Praze
8 komentářů