Praha ubere jeden pruh ve Střelničné ulici. Přechod pro chodce tak bude bezpečnější

Přechod přes Střelničnou ulici u stanice metra Ládví. Foto: FB Adama ScheinherraPřechod přes Střelničnou ulici u stanice metra Ládví. Foto: FB Adama Scheinherra

Podle náměstka primátora jde o jeden z nejnebezpečnějších přechodů v Praze. Zúžení nemá auta příliš omezit.

Přecházet Střelničnou ulici u stanice metra linky C Ládví bude bezpečnější než dosud. Praha chystá jeho úpravu ve prospěch chodců, kdy v místě omezí provoz aut namísto dvou pruhů do jednoho. Důvodem je vysoký počet nehod.

Změnu dopravního uspořádání oznámil na svém facebookovém profilu náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Podle něj došlo na přechodu od roku 2007 k 29 nehodám, z toho v 16 případech ke srážce s chodcem. „Poslední vážná nehoda se zde stala v únoru letošního roku a přecházející žena skončila na 14 dní na jednotce intenzivní péče. Celkově dopravní nehody v tomto místě stály více než 59 milionů korun,“ uvedl Scheinherr. Podle něj jde o jedno z nejrizikovějších míst pro chodce v Praze.

Frekventovaný přechod spojující část sídliště s obchodním centrem ve špičkách přejde 120 až 150 chodců za hodinu. „Pro jejich bezpečnost svedeme dopravu před ním do jednoho jízdního pruhu v obou směrech, aby přechod konečně splňoval normu,“ dodal Scheinherr. Podle něj by jinak opakovaně docházelo k nehodám. Zhruba 60 metrů od přechodu je podchod, který vznikl dříve než přechod.

Chůze je nejpřirozenější pohyb, ale zároveň ten nejzranitelnější, proto musíme Pražanům vytvářet bezpečné podmínky. Zároveň z dat víme, že tím nijak neomezíme automobilovou dopravu. Ve směru Prosek už teď projíždí zhruba 95 % vozidel jedním pruhem, v opačném směru to je asi 83 % aut,“ konstatoval Scheinherr.

Tagy Ládví praha přechod pro chodce
114 komentářů