Praha schválila zahájení stavby metra D. Kopne se 20. června, průzkum vyjde o polovinu dráž

Radní hlavního města Prahy dnes schválili uzavření smluv v souhrnné hodnotě téměř 1,6 miliardy korun na geologický průzkum v trase

Radní hlavního města Prahy dnes schválili uzavření smluv v souhrnné hodnotě téměř 1,6 miliardy korun na geologický průzkum v trase metra D z Pankráce do Písnice. Šachty, které se při průzkumu použijí, už budou sloužit nové trase metra. Průzkum má začít slavnostně 20. června.

Rozhodnutí radních zveřejnil na svém facebookovém profilu náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. „Geologický průzkum zrychlí a zlevní celou stavbu. Původně se ale měly šachty nesmyslně zasypat. Nyní využijeme 90 % prací průzkumu. Nebyla možná varianta, aby se udělala díra do země, zasypala se a udělala se znovu další. Kde skončí šachty a štoly geologického průzkumu, tam budou pokračovat razící zařízení na samotné tunely metra a stanic,“ uvedl Scheinherr. Na dnešním zasedání radní schválil i financování metra.

https://www.facebook.com/adam.praha.sobe/photos/a.188815228383178/400106063920759

Průzkum ale vyjde podstatně dráž, než Dopravní podnik hl. města Prahy očekával. Původní odhadovaná cena byla lehce pod miliardou korun, nakonec vyjdou čtyři zakázky na 1,6 miliardy korun. Dvě z nich získal Metrostav, po jedné Strabag a Hochtief. Detaily k jednotlivým soutěžím zatím DPP nezveřejnil. Praha považuje zahájení průzkumu za začátek stavby metra, slavnostní termín zahájení plánuje na 20. června. K podpisu smluv má dojít příští týden.

Aktuální harmonogram počítá s tím, že žádost o stavební povolení na variantu VI umožňující výstavbu a zprovoznění pěti stanic najednou s možností dostavby dalších třech stanic v nezávislém časovém horizontu podá v prosinci, stavět by se tak mělo dle aktuálního harmonogramu v létě příštího roku.

Trasa metra je plánována tak, aby se ideálně podařilo zprovoznit celý úsek najednou, tedy z Pankráce do Depa Písnice. Na trase jsou plánovány stanice Pankrác, Olbrachtova, Nádraží Krč, Nemocnice Krč, Nové Dvory, Libuš, Písnice a Depo Písnice.

Metro D má podle aktualizovaných odhadů vyjít na 72 miliard korun. DPP a Praha pokročily i ve výkupech pozemků. Za posledních 5 měsíců došlo k dohodě kromě jiných s Českou poštou, SŽDC, Českými drahami, OC Arkády nebo vlastníky pozemků v obou lokalitách Krče. Stanice mají dostat také novou podobu. Návrhy bude vybírat komise složená například ze zástupců IPR nebo Národní galerie, libreto připravuje David Vávra. Praha připravuje i další část metra z Pankráce na Náměstí Míru, kde není projekt ještě tak daleko.

Metro D, vedení linky. Pramen: DPP

Metro D, vedení linky.
Pramen: DPP

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp Metro D Top
62 komentářů