Praha odtajnila cenu za opravu retro tramvají z Liberce, vyjedou na podzim

Tramvaje T2R v dílnách Ekova Electric. Foto: EkovaTramvaje T2R v dílnách Ekova Electric. Foto: Ekova

Oprava dvou tramvají T2R, které Dopravní podnik hl. města Prahy (DPP) odkoupil z Liberce, vyjde na více než deset milionů

Oprava dvou tramvají T2R, které Dopravní podnik hl. města Prahy (DPP) odkoupil z Liberce, vyjde na více než deset milionů korun. Tramvaje mají vyjet na historickou linku 23 během podzimu.

Cenu sdělil DPP na dotaz deníku Zdopravy.cz, smlouva se společností Ekova Electric zatím není v registru zveřejněna. Podle mluvčí DPP Hany Pohanové jde o částku zhruba 10,4 milionu korun.

Tramvaje z Liberce už jsou v dílnách Ekova Electric v Ostravě, kde začala jejich oprava.  DPP na ně má dodat i část komponentů. „Půjde především o repasovanou elektrovýzbroj z našich původních vozů. Tyto komponenty se nyní začínají v Praze repasovat,“ řekla Pohanová. Konkrétně jde o díly z vozu 7174. Podle ní má být oprava hotová do podzimu.

Tramvaje řady T2R jezdily původně v Ostravě, v roce 1996 je odkoupil Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. V Liberci jezdily tramvaje jako poslední tohoto typu na světě v pravidelném provozu s cestujícími až do listopadu loňského roku.

Tramvaje byly v průběhu minulých let dvakrát modernizovány. „Cílem renovace je propůjčit oběma tramvajím retro vzhled,“ uvedla Ekova v prohlášení.

První vůz plánuje Dopravní podnik hl. m. Prahy zrekonstruovat do podoby z 60. let, kdy tramvaj vyjela z výrobní linky. „Vůz bude mít na předním čele třeba jenom jeden reflektor s krásným ozdobným „vousem“,“ uvedl pražský organizátor dopravy Ropid na svém profilu.

Druhý vůz bude deklarovat stav tramvají T2 v období normalizace, které prošly v 80. letech modernizací. Nejviditelnější změnou byla náhrada jednoho čelního reflektoru za dva. Upravený bude interiér a také kabina řidiče.

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp Ekova Electric T2R
2 komentáře