Praha nechá dál omezenou MHD, chybět bude asi desetina spojů proti loňsku

Metro ve stanici Nádraží Veleslavín. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraMetro ve stanici Nádraží Veleslavín. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Počet cestujících v pražské MHD je proti loňsku stále o třetinu nižší.

Jízdní řády v pražské MHD se vrací od dnešního dne do stavu před prázdninami. V praxi ale v porovnání s loňským zářím bude provoz i nadále omezený zhruba o desetinu. Praha to vysvětluje nižším počtem cestujících.

Podle zveřejněných dat je počet cestujících v pražském metru stále zhruba o třicet procent nižší než loni. „S ohledem na aktuální vývoj poptávky cestujících ještě jízdní řády nedosáhnou maximální úrovně běžné před epidemií Covid-19,“ uvedl pražský organizátor veřejné dopravy Ropid v tiskové zprávě.

Podle Ropidu je s ohledem na epidemiologickou situaci vždy vypravováno zhruba o 20 % spojů více, než by aktuální poptávce odpovídalo. V pražské MHD denně v porovnání s loňským stavem chybí kolem 300 tisíc cestujících. Ropid počítá s tím, že k původním jízdním řádům by se mohla pražská MHD dostat během podzimu, nejdříve v říjnu. „Pokud ale bude počet cestujících ve spojích PID stagnovat či klesat, bude i podoba provozu nadále odvozována od tohoto vývoje,“ uvedl mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Oproti červnovému provozu zůstane mírně omezen provoz MHD večer mezi 21:00 a 22:30, a to z důvodu i nadále trvajícího poklesu cestujících hlavně ve večerním období. Dále bude do zářijových jízdních řádů zapracována zkušební změna vedení trasy autobusové linky 112 obousměrně přes Trojský most a místo ní pojede z Nádraží Holešovice k vysokoškolským kolejím na Pelc-Tyrolce nová polookružní linka 187. Po ukončení výluk v oblasti Strašnic bude již v polovině září obnoven standardní provoz tramvajové linky 13.

K termínu zahájení nového školního roku (konkrétně od pondělí 31. 8. 2020, u části příměstských linek od neděle 30. 8. 2020) dojde k několika trvalým změnám v provozu autobusových linek PID. Největší proměnou projdou autobusové linky v oblasti pražských Kbel, nové trasy budou mít také některé regionální autobusové linky v oblasti Neratovic. Drobné úpravy spojů a zastávek se dotknou také některých dalších regionálních linek PID ve Středočeském kraji.

Přehled změn v PID

Změny v oblasti Kbel (od 31. 8. 2020)

185 – Všechny spoje jsou nově ukončeny v zastávce Kbelský hřbitov (část spojů prodloužena z Bakovské, část zkrácena z Vinoře). Dochází tak k celkovému posílení provozu přes zastávky Sovenická a Zamašská. Do Vinoře i nadále pojde ve špičkách pracovních dní linka 182.

202 – Linka je nově v oblasti centrálních Kbel vedena přes zastávku Kbely až do zastávky Kbelský pivovar a zpět přes novou zastávku U Rumpálu. Ruší se dosavadní konečná zastávka Nádraží Kbely.

302 – Linka je v oblasti Kbel vedena ze zastávky Letecké muzeum přes zastávky Valcha, Kbelský lesopark, Sportovní centrum Kbely, Bakovská, Jilemnická, Pod Nouzovem a dále přes Ctěnice po své původní trase ve směru Přezletice, resp. Veleň. Zcela nově tak budou obslouženy lokality okolo nových zastávek Valcha, Jilemnická a Pod Nouzovem. Linka 302 bude zároveň rychlejší pro přímé spojení Letňan a Přezletic.

Dále bude sjednocen nástup v terminálu Letňany do autobusových linek ve směru Kbely zřízením nové zastávky Letňany uvnitř terminálu u nástupiště J, kde budou zastavovat linky 182, 185, 201, 302, 376, 378. Z tohoto důvodu bude také posunuta nástupní zastávka linek 351 a 377 o jedno nástupiště zpět (nově nástupiště K). Zastávka Ctěnice je přejmenována na Ctěnický zámek.

Změny v oblasti Neratovic (od 30. 8. 2020)

476 – Linka nově zajíždí do místní části Lobkovice (náhradou za linku 479). Nový sled zastávek: Neratovice, žel. st. –…– Neratovice, Lobkovice, Hřbitov – Neratovice, Lobkovice, V Lukách – Neratovice, Lobkovice, Statek – Neratovice, Lobkovice, Obchodní akademie SOVA – Kostelec nad Labem, Jiřice –…– Všetaty, žel. st.

479 – Linka nově zajíždí k železniční zastávce Neratovice, sídliště a nově neobsluhuje místní část Lobkovice (náhradně obsloužena linkou 476). Nová trasa linky: Neratovice, Korycany – Veliká Ves – Neratovice, Horňátky – Neratovice, Byškovice, Větrná – Neratovice, Byškovice, Družstevní – Neratovice, Byškovická – Neratovice, U Vojtěcha – Neratovice, sídliště – Neratovice, III. ZŠ – Neratovice, Bří Čapků – Neratovice, Školní – Neratovice, Kostomlatská.

Ostatní změny

164 – Zkrácení rozsahu provozu cca do půlnoci.

266 – Zkrácení školní linky o úsek Nové Butovice – Ovčí hájek.

353 – Jeden pár spojů v pracovní dny odpoledne je prodloužen ze Zelenče do Svémyslic.

362 – Obousměrně se zřizuje zastávka Libeř.

373 – Dva odpolední páry spojů o víkendech jsou nově vedeny přes Kopeč, Netřebu a Korycany.

433 – Nový jeden pár spojů v pracovní dny v trase Nymburk, hl. nádr. – Nymburk, Letců R.A.F.

482 – Nový školní spoj v pracovní dny ráno z Mochova do Nehvizd.

491 – Nový spoj v pracovní dny ráno z Českého Brodu do Mukařova.

656 – Všechny spoje jsou vedeny přes Měšice také ve směru z Čakoviček do Líbeznic a Hovorčovic.

657 – Všechny spoje jsou nově vedeny také přes zastávky Nová Ves; Měšice, Agropodnik; Měšice, Na Rejdišti; spoje vedené do/z Postřižína jsou zkráceny do zastávky Bašť, Baštěk.

663 – Jeden školní spoj ráno z Kozomína jede nově již z Postřižína.

671 – Školní linka je vedena do nové zastávky Brandýs n. L.-St. Boleslav, Tyršova (nejede do zastávky U Soudu).

Nové zastávky

Bakovská (pro linku 302)

Brandýs n. L.-St. Boleslav, Tyršova (pro linku 671)

Dolní Břežany, Hradišťátko (pro linku 333)

Jilemnická (pro linku 302)

Pod Nouzovem (pro linku 302)

Prebslova (pro linky 110, 351)

Valcha (pro linku 302)

Zrušené zastávky

Vozovna Strašnice (pro linky 5, 13, 91 pouze ve směru Černokostelecká, pro linku 26 pouze první zastávka ve směru Nádraží Hostivař před křižovatkou se Starostrašnickou ulicí).

Přejmenované zastávky

Nad Primaskou (pro linky 7, 26 a 95 ve směru z centra) se posouvá o cca 100 metrů severněji a dostává nový název Vozovna Strašnice.

Vozovna Strašnice (pro linky 5, 13, 26 a 91 ve směru do centra ve Vinohradské ulici) má nový název Vinice (stejně jako zastávka v opačném směru na druhé straně křižovatky).

Tagy PID praha Pražská integrovaná doprava
23 komentářů