Praha 3 vypsala soutěž na výzdobu portálu Žižkovského tunelu

Tachovské náměstí a Žižkovský tunel. Autor: cs:ŠJů - https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8988297Tachovské náměstí a Žižkovský tunel. Autor: cs:ŠJů - https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8988297

Výtvarným dílem má vyvrcholit celková revitalizace Tachovského náměstí.

Městská část Praha 3 hodlá doplnit Tachovské náměstí o výtvarné dílo, které má ozdobit vstup do Žižkovského tunelu. Na výtvarné řešení portálu žižkovská radnice aktuálně vypsala soutěž. Výtvarným dílem má vyvrcholit celková revitalizace náměstí.

Venkovní výtvarné dílo se objeví na zhruba 270 metrech čtverečních na dvou rovnoběžných opěrných zdech a průčelní zdi při vstupu do tunelu. „Výtvarné pojetí díla, forma jeho výtvarného ztvárnění a jeho kompoziční začlenění do prostoru je ponecháno na svobodné vůli a volné kreativitě autorů,“ píše se v zadávací dokumentaci. Autoři mají přinést návrh „výtvarného, materiálového a technického řešení“.

Samotné „polidšťování“ Tachovského náměstí provede firma Gardenline, která zvítězila v tendru s cenou 61,3 milionu korun. Radnice plánuje například lepší propojení prostranství s Vítkovem a cyklostezkou pod ním, vybudování středového prostranství nebo doplnění zeleně.

Z nevzhledného plácku zmizí objekt bývalých záchodů, přibude posezení ve středu náměstí pod stromy a vzniknou pobytové plochy podél domů s možností instalace restauračních zahrádek. Vstup na cyklostezku bude bezbariérový a trávník povede až k vinici na úpatí Vítkova. Úpravy by měly začít letos a trvat rok.

Žižkovský tunel spojuje Žižkov a Karlín od počátku 50. let. Slouží pěším a cyklistům.

Tagy Tachovské náměstí Žižkovský tunel
9 komentářů