Povodí Vltavy rozšíří lodní stání v Týně, most se začne zvedat v roce 2023

Přístaviště Týn nad Vltavou, v pozadí historický most. Pramen: Povodí VltavyPřístaviště Týn nad Vltavou, v pozadí historický most. Pramen: Povodí Vltavy

V Týně nad Vltavou se rozšíří přístaviště, historický most bude zčásti zdvihací.

Vůdcové plavidel na vltavské vodní cestě mezi Českými Budějovicemi a Orlíkem se dočkají lepšího zázemí. Vedle nové čerpací stanice, kterou buduje Ředitelství vodních cest v Hluboké nad Vltavou, dojde ke zlepšení podmínek i v Týně nad Vltavou níže po proudu.

Povodí Vltavy začne v září s rozšiřováním zdejšího stání pro rekreační plavidla, jehož kapacita by se měla zdvojnásobit na 24 plavidel. To téměř odpovídá kapacitě přístavu České Vrbné v Českých Budějovicích.

Stávající přístaviště v Týně má v současné době délku 80 metrů. Rozšířením bude přístaviště prodlouženo proti proudu o 60 metrů a po proudu o 35 metrů. Vedle malých rekreačních plavidel zde vznikne i stání pro velký výletní parník.

Lodě, Týn nad Vltavou.
Autor: Zdopravy.czHistorický most v Týně má podjezdnou výšku pouhé tři metry.
Autor: Zdopravy.czPřístaviště Týn nad Vltavou, v pozadí historický most. Pramen: Povodí Vltavy

Týnu se týkají i dvě další plánovaná vylepšení infrastruktury, které chystá Ředitelství vodních cest (ŘVC). Zdejší historický ocelový most se má stát částečně zdvižným, čímž se podjezdná výška pro lodě zvýší z dnešních tří metrů na 5,25 metru. Díky tomu se velké lodě dostanou z Českých Budějovic na Orlík a opačně. Realizace má proběhnout v letech 2022 až 2023, zdvihat se bude pravé pole mostu. ŘVC také chce vybavit přístaviště v Týně nad Vltavou čerpací stanicí.

Plány obou státních organizací byly prezentovány koncem srpna v českobudějovické kavárně Lanna u příležitosti II. ročníku festivalu vodní turistiky Lodě na vltavské vodě.

Tagy Povodí Vltavy přístaviště Ředitelství vodních cest rekreační plavba Týn nad Vltavou zdvihací most
6 komentářů