Povodí uzavřelo vodní cestu mezi Prahou a Mělníkem, provede kontrolu po velké vodě

Vraňansko-hořínský kanál a loď Florentina. Pramen: ŘVCVraňansko-hořínský kanál a loď Florentina. Pramen: ŘVC

Výjimku mají pouze přívozy, na které se zákaz plavby nevztahuje.

Státní plavební správa (SPS) dneškem počínaje uzavřela pro lodní provoz vodní cestu mezi Prahou a Mělníkem (včetně kanálu Vraňany – Hořín) a také pražskou plavební komoru Modřany. Důvodem je žádost Povodí Vltavy, které hodlá cestu zkontrolovat po průchodu velkých vod v minulých dnech a zároveň uklidit takzvané spláví, tedy naplavené dřevo a další nepořádek.

Uzavírka se týká úseku z Holešovic k Mělníku, tedy celkem 46 kilometrů vodní cesty. Výjimku mají pouze přívozy, na které se zákaz plavby nevztahuje. V Praze jde o přívozy P1 Sedlec – Zámky a P2 V Podbabě – Podhoří, které fungují celoročně. Úklid spláví bude probíhat hlavně u plavební komory v Modřanech.

„Pracovníky Povodí Vltavy bude zkontrolována plavební dráha a bude vyčištěna plavební komora Praha-Modřany,“ uvedla SPS. Termín opětovného otevření vodní cesty není zatím znám, bude se odvíjet od výsledku kontrol a průběhu prací.

Vltavskou vodní cestu pod Prahou využívají v zimě fakticky jen nákladní lodě, vozí se především písky do betonárky na Rohanském ostrově.

Tagy Povodí Vltavy SPS vltavská vodní cesta Vraňansko-hořínský kanál
6 komentářů