Poučení z „kalamitního sněhu“. Kolem D1 přibude odstavných ploch, přibude sypačů

Situace na D1 ve středu 12.12. 2018 odpoledne. Foto: Oldřich SládekSituace na D1 ve středu 12.12. 2018 odpoledne. Foto: Oldřich Sládek

Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic společně s Krajem Vysočina oznámily sérii opatření, která mají zabránit podobným kolapsům na

Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic společně s Krajem Vysočina oznámily sérii opatření, která mají zabránit podobným kolapsům na dálnici D1, jaké nastaly loni v závěru roku. Tehdejší ministr dopravy Dan Ťok vysvětloval přes půl dne neprůjezdnou dálnici na Vysočině mimo jiné kalamitním sněhem.

Ministerstvo dopravy informovalo, že na D1 přibude do konce roku 130 parkovacích míst pro kamiony, celkem jich bude 850. Dalších 213 míst vznikne pro mimořádné události. V rámci zimní údržby budou také po celou zimu stát na exitu 90 dva posypové vozy, které v případě potřeby okamžitě vyjedou a ošetří vozovku. Po jednání s hejtmanem Vysočiny Jiřím Běhounkem to uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík.

První odstavná plocha bude na kilometru 70, poslední na kilometru 174,5. V příštím roce by k nim měly přibýt plochy s až 250 místy pro kamiony. Využívat je podle Kremlíka bude možné jen při mimořádných událostech, které budou znamenat minimálně tříhodinové kolony.

Ředitelství silnici a dálnic navíc v rámci pilotního provozu nainstaluje na území Vysočiny proměnné dopravní značení, které reaguje na situaci na dálnici, pracuje s dopravními a meteorologickými daty. „Snažíme se co možná nejlépe připravit na zimní období a s využitím zkušeností ze zásahů všech složek integrovaného záchranného systému na D1 maximálně zmírnit dopady nepříznivého počasí ovlivňující provoz dálnice i život nejen obyvatel našeho kraje,“ dodal Běhounek.

ŘSD současně slíbilo, že se bude snažit, aby modernizace některých úseků skončila ještě dříve než před plánovanou zimní přestávkou. Na Vysočině běží modernizace čtyř úseků, nejdříve by měly stavební práce skončit mezi Velkým Beranovem a Měřínem.

Tagy D1 sněhová kalamita
17 komentářů