Potvrzeno. V dozorčí radě Českých drah je nově bankéř Pavel Kysilka

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

Řídící výbor Českých drah dnes zvolil do dozorčí rady bankéře Pavla Kysilku. Na příštím zasedání dozorčí rady se má stát

Řídící výbor Českých drah dnes zvolil do dozorčí rady bankéře Pavla Kysilku. Na příštím zasedání dozorčí rady se má stát i jejím předsedou.

Bývalý viceguvernér (krátce i guvernér) České národní banky či někdejší šéf České spořitelny Pavel Kysilka. Zvolení dnes potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

V dozorčí radě nahradí Kysilka Karla Pospíšila, který k dnešnímu dni skončil na vlastní žádost, odvolat ho musel formálně řídící výbor. Důvodem Pospíšilovy rezignace je fakt, že se uchází o post člena představenstva Českých drah.

Pavel Kysilka. Foto: České dráhy

Pavel Kysilka. Foto: České dráhy

České dráhy příchodem Kysilky do čela dozorčí rady získají zkušeného manažera, kromě působení v České národní bance byl dlouho v České spořitelně, opakovaně získal ocenění Bankéř roku. Po odchodu ze spořitelny se vrátil krátce do služeb státu: působil v dozorčí radě České exportní banky, na post ale rezignoval s odůvodněním, že mu vadí chybějící koncepce státní podpory exportu.

„Jako zkušený makroekonom ví, jaké kroky udělat k udržení a dalšímu zlepšování ratingu ČD a jak přistoupit k liberalizaci trhu na železnici. Do vedení ČD potřebujeme zkušené profesionály a Pavel Kysilka je jedním z nich,“ řekl minulý týden na jeho adresu minulý týden ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Jedním z úkolů dozorčí rady pod Kysilkovým vedením bude výběr nových členů představenstva. Minulý týden skončily teprve pohovory s uchazeči, dozorčí rada má jména nových manažerů vybrat na konci září.

Tagy České dráhy dozorčí rada Českých drah Pavel Kysilka
9 komentářů