Potvrzeno: Čínský CRRC přebírá od pondělí výrobu německých lokomotiv Vossloh

Lokomotivy Vossloh. Foto: VosslohLokomotivy Vossloh. Foto: Vossloh

Čínský výrobce CRRC Zhuzhou Locomotive Co., Ltd., Zhuzhou, China (CRRC ZELC) patřící největšímu výrobci kolejové techniky na světě China Railway

Čínský výrobce CRRC Zhuzhou Locomotive Co., Ltd., Zhuzhou, China (CRRC ZELC) patřící největšímu výrobci kolejové techniky na světě China Railway Rolling Stock Corporation Ltd. (CRRC) ovládl prvního železničního výrobce v Evropě. Od pondělí přebírá výrobu lokomotiv společnosti Vossloh v německém Kielu.

Dokončení transakce oznámil Vossloh v tiskové zprávě. Obě firmy čekaly několik měsíců na souhlas německého antimonopolního úřadu, ten obdržely na konci dubna.

Vossloh lokomotivku prodává podle svých slov kvůli tomu, že se chce více soustředit na hlavní činnost společnosti, tedy výrobu pro železniční infrastrukturu, například zabezpečovací zařízení.

Jde o první kapitálovou akvizici CRRC v Evropě, v minulosti se spekulovalo o vstupu čínské společnosti do Škody Transportation, tu nakonec ovládla PPF. Číňané kupují firmu s bohatou historií a vozidly schválenými v Evropské unii.

Lokomotivní část Vosslohu je ztrátová, navíc závod je koncipovaný na mnohonásobně vyšší produkci než kolik aktuálně firma prodává. Firma patřila kdysi k jedničce v evropském byznysu posunovacích lokomotiv, z velké části trhů ji ale vytlačilo české CZ LOKO a švýcarský Stadler. CZ LOKO bylo mezi oslovenými firmami, kterým Vossloh majitelé nabídli.

Čínský výrobce se dlouhodobě snaží dostat na trhy Evropské unie, prvním průnikem mají být nové jednotky pro Leo Express, které se aktuálně schvalují v Česku na zkušebním okruhu ve Velimi.

„V CRRC jsme našli silného, spolehlivého a dlouhodobého majitele. Věříme, že se výrobě lokomotiv bude pod novým vlastníkem dařit,“ uvedl šéf Vossloh Oliver Schuster.

Tagy crrc Vossloh
41 komentářů