Postupný návrat k době před covidem. Nabídka letů z Prahy se vrátí na 75 % roku 2019

Boeing 767-300 společnosti United Airlines v Praze. Foto: Letiště PrahaBoeing 767-300 společnosti United Airlines v Praze. Foto: Letiště Praha

Nejvíce destinací z Prahy v létě nabídnou Smartwings a Ryanair.

Letní letový řád přinese od neděle 27. března další návrat provozu na Letiště Václava Havla a přiblížení k časům před vypuknutím pandemie koronaviru. Na letišti se objeví noví dopravci, dojde k návratu řady spojení, která nebyla několik let v nabídce.

Po kompletním vyškrtnutí letů do Ruska a na Ukrajinu bude přes letní letový řád v nabídce spojení do 147 destinací včetně 25 charterových. V Praze bude působit 58 různých společností. U řady destinací dochází k navýšení frekvencí letů, například do Madridu, Paříže či Londýna.

„Oproti loňské letní sezóně nabídneme cestujícím o 19 destinací více, a to i přesto, že budou aktuálně zcela chybět destinace na Ukrajině a v Rusku. Pro porovnání, v rekordním roce 2019 se z Prahy létalo do 190 destinací. Počet 147 destinací v roce 2022 reprezentuje 77 procent nabídky z předkrizového roku. I přes nelehkou situaci v letectví, se nám tedy stále daří rozšiřovat mapu přímých spojení z Prahy,“ říká Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Z nových míst přibyde v létě v nabídce pravidelných letů například Rijád, španělské Alicante a Almería, portugalské Faro a Porto, řecké ostrovy Mykonos a Santorini, nebo černohorský Tivat. Jde o lety, kam se loni nelétalo, v případě některých ani v minulosti na pravidelné lince. Z nových dopravců se v Praze ukážou černohorský Air Montenegro, norský Flyr, saúdskoarabský flynas, islandský Play nebo turecký SunExpress.

Návrat letů přes Atlantik

Po dvou letech bude možné i doletět do USA bez přestupu: vrací se spojení do New Yorku. Od 21. května plánuje zahájit pravidelnou linku na letiště Newark společnost United Airlines, od 27. května poté i letecká společnost Delta Air Lines z letiště JFK. Obě společnosti plánují provozovat své lety s každodenní frekvencí. V průběhu nadcházející letní provozní sezóny budou nabízet spojení do nejvíce destinací letecké společnosti skupiny Smartwings Group (75), dále Ryanair (29), Eurowings (19), Wizz Air (12) a easyJet (11).

„I letos chceme vybrané destinace podpořit vlastními marketingovými aktivitami na českém trhu. V USA navážeme s CzechTourism a Prague City Tourism na naše marketingové aktivity v rámci projektu Touchpoint. Kromě toho společně plánujeme podporu příjezdového cestovního ruchu z hlavních evropských trhů, jako jsou Velká Británie, Francie, Itálie nebo Španělsko a nově také ze Saudské Arábie,“ dodal Jaroslav Filip, ředitel Leteckého obchodu letiště Praha.

I během letní sezóny platí doporučení, aby si všichni cestující, kteří mají naplánovaný let, vždy před cestou zjistili všechny aktuálně platné podmínky pro cestování do své destinace i pro návrat do České republiky, vyhnou se tak případným komplikacím při odbavení nebo při hraniční kontrole. Cestující by se také měli informovat o případných platných opatřeních na palubě letadla své letecké společnosti.

Nové a obnovené linky pro letní letový řád 2022 z Prahy

Alicante –⁠ Eurowings –⁠ 2x týdně
Almería –⁠ Smartwings –⁠2x týdně
Benátky/Marco Polo –⁠ Wizz Air – 3x týdně
Birmingham –⁠ Eurowings, Jet2.com –⁠ až 5x týdně
Kolín nad Rýnem –⁠ Eurowings –⁠ až 3x týdně
Faro –⁠ Eurowings –⁠ 2x týdně
Glasgow Jet2.com –⁠ 2x týdně
Jasy (Rumunsko) –⁠ Wizz Air –⁠ 2x týdně
Leeds/Bradford –⁠ Jet2.com –⁠ 2x týdně
Londýn/Luton –⁠ easyJet –⁠ až 6x týdně
Lucemburk –⁠ Luxair –⁠ 3x týdně
Lyon –⁠ Volotea –⁠ 2x týdně
Mykonos –⁠ Eurowings –⁠ 1x týdně
New York/Newark United –⁠ 7x týdně
New York/JFK –⁠ Delta Air Lines –⁠ 7x týdně
Newcastle –⁠ Jet2.com –⁠ 2x týdně
Palermo –⁠ Wizz Air –⁠ 2x týdně
Paříž/Beauvais – Ryanair –⁠ až 4x týdně
Porto –⁠ easyJet –⁠ 2x týdně
Rijád –⁠ flynas –⁠ 4x týdně
Santorini –⁠ Smartwings –⁠ 2x týdně
Tivat –⁠ Air Montenegro –⁠ 2x týdně
Toulouse –⁠ Volotea –⁠ 2x týdně

Nové charterové destinace

Agadir
Ibiza
Marsa Matruh
Ouda
Patras
Salalah
Skiathos
Kithira
Punta Cana
Taba
Zanzibar
Dalaman

Noví (případně s návratem po dvou letech) dopravci s pravidelným provozem

Air Montenegro (Tivat)
Delta Air Lines (New York/JFK)
flynas (Rijád)
Flyr (Oslo)
Luxair (Lucemburk)
Play (Keflavík)
SunExpress (Antalya)
United Airlines (New York/Newark)

Top 5 destinací a týdenní frekvence letů

Londýn až 68x
Amsterdam až 51x
Paříž až 44x
Antalya až 32x
Tel Aviv až 29x

Tagy letiště praha obnovení provozu po pandemii koronaviru prg
33 komentářů