Poškozené kyslíkové lahve zastavily provoz vlaků na koridoru, policie vyklidila nádraží v Benešově

Odstřelování lahví v Benešově. Foto: Hasiči Správy železnicOdstřelování lahví v Benešově. Foto: Hasiči Správy železnic

Dálkové vlaky v Benešově nezastavují, odstřel zastavil provoz úplně.

(aktualizováno 18:00) Provoz vlaků na 4. koridoru z Prahy do Českých Budějovic dnes odpoledne přerušily, omezily a opět přerušily poškozené kyslíkové lahve v kolejišti u Benešova.

Událost byla nahlášena před 15. hodinou, v 15:45 byl obnoven provoz dálkových vlaků. Ty ale projíždějí stanicí Benešov, město na svých stránkách radí, aby se lidé okolí nádraží vyhýbali.

Lahve spadly do kolejiště při nakládce. Nejde je ale jen tak vrátit zpět. Podle hasičů je u nich potřeba uvolnit tlak, aby nevybuchly. Podle mluvčího krajských hasičů Jana Sýkory se lahve budou odstřelovat.

Odstřelování lahví v Benešově. Foto: Hasiči Správy železnicOdstřelování lahví v Benešově. Foto: Hasiči Správy železnic

Podle Sýkory jde o dvacetilitrové kyslíkové lahve. „My jsme je postavili a budou se pravděpodobně odstřelovat, aby nedošlo k explozi,“ řekl Sýkora ČTK. Podotkl, že to je bezpečný způsob likvidace. „Když se prostřelí, tak rychle ztratí tlak a nemůže dojít k výbuchu nebo zahoření,“ dodal mluvčí. Místo je podle Sýkory zajištěno, aby k lahvím nemohl nikdo nepovolaný.

Podle stránek ČD Mimořádnosti je zavedena pro regionální dopravu kyvadlová náhradní autobusová doprava mezi Benešovem a Čerčany.

K odstřelování začalo docházet kolem 17:45. „Probíhá odstřel tlakových lahví, aby se v nich uvolnil tlak. Hasiči k lahvím rozmístili balistickou ochranu. Provoz na trati je v tuto chvíli zastaven,“ dodal Kavka.

Tagy trať 220 Praha - České Budějovice
5 komentářů