Poprvé za 48 let ve ztrátě. Koronavir dostal Singapore Airlines do mínusu

Předávací ceremoniál nového Boeingu 787-10 pro Singapore Airlines. Foto: Singapore AirlinesPředávací ceremoniál nového Boeingu 787-10 pro Singapore Airlines. Foto: Singapore Airlines

Letecká společnost Singapore Airlines kvůli pandemii koronaviru přerušila jednu ze sérií, která se například věčně ztrátové italské společnosti Alitalia může

Letecká společnost Singapore Airlines kvůli pandemii koronaviru přerušila jednu ze sérií, která se například věčně ztrátové italské společnosti Alitalia může zdát jako zjevení. Poprvé po 48 letech firma ve svém posledním finančním roce končícím 31. března vykázala ztrátu.

Zatímco za předchozí rok společnost vydělala 683 milionů singapurských dolarů (12,2 miliardy korun), za poslední rok prodělaly jedny z nejlépe hodnocených aerolinek 212 milionů dolarů (3,8 miliardy korun). Firmu stáhlo do červených čísel poslední čtvrtletí, kdy ztráta dosáhla 732 milionů dolarů, zatímco v předchozím účetní období vydělala v prvních třech měsících kalendářního roku 203 milionů dolarů. Výsledky zveřejnila firma na svých stránkách.

Prudký pokles poptávky vedl k poklesu tržeb ve čtvrtém čtvrtletí o 22 %, firma omezila svoji kapacitu o 96 %. Společnost nechce předpovídat, za jak dlouho dojde k oživení trhu, podle vyjádření firmy záleží především na administrativních omezení pro cestování. Firma hledá zatím další zdroje financování, plánuje odklad dodávek některých letadel a zpětný leasing. Z flotily 200 letadel celá skupina provozuje aktuálně jen zhruba 10, ostatní jsou odstavena včetně A380, která čekají v australské poušti v Alice Springs.

Tagy Singapore Airlines
11 komentářů