Policie zasahuje v Ředitelství silnic a dálnic kvůli zakázkám na údržbu

Oprava silnice v Ilustrační foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského krajeOprava silnice v Ilustrační foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje

Podle zjištění Deníku N se policie chystá obvinit přes deset osob a firem.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) od dnešního rána zasahuje v budově Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v Praze u stanice metra Kačerov. Informoval o tom jako první Deník N, kterému akci potvrdil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej a generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Podle Deníku N se týká zátah zakázek na údržbu silnic a dálnic.

Mohu říct, že se nejedná o nikoho ze současného vedení ŘSD. Nicméně policii jsme pustili do našich systémů, aby si mohla stáhnout všechny informace, které potřebuje. Znovu s nimi budu mluvit odpoledne,“ řekl Deníku N Mátl. „Zásah je širšího charakteru,“ uvedl Mátl pro iRozhlas.cz. Podle něj probíhá zajišťování dokladů k historickým zakázkám ŘSD.

Vrchní státní zastupitelství v tiskové zprávě uvedlo, že NCOZ vede trestní řízení pro „podezření z trestné činnosti organizované zločinecké skupiny působící v procesu zadávání veřejných zakázek Ředitelství silnic a dálnic ČR zaměřené na páchání trestných činů zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě podle § 256 trestního zákoníku a pletichy při zadání veřejné zakázky a veřejné soutěži podle § 257 trestního zákoníku“.

Zakázky na údržbu silnic byly dlouhodobě problémem ŘSD, MF DNES například v roce 2014 popsala, jak se některé práce rozdělovaly neprůhledně. „Jde o údržbu silnic a řadu malých zakázek, ale jsou tam i zakázky v hodnotách stovek milionů. Jedna jde ke třem stovkám milionů korun,“ řekl Deníku N zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Deník N uvedl, že policie se chystá obvinit v této věci více než deset lidí a firem. Bývalý ministr dopravy Karel Havlíček pro Deník N uvedl, že policejní zásah v ŘSD očekával. Tvrdí, že už v době svého úřadování na ministerstvu kvůli některým zakázkám inicioval reorganizaci ve státní firmě.

Tagy Národní centrála proti organizovanému zločinu NCOZ Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
26 komentářů