Policie podnikla razii v pražské TSK. Vyšetřuje stavební zakázky na Barrandovský a Dvorecký most

Komplikující se opravy severní části Barrandovského mostu v Praze. Foto: TSKKomplikující se opravy severní části Barrandovského mostu v Praze. Foto: TSK

V hledáčku detektivů jsou i členové představenstva městské firmy.

V budovách pražského magistrátu v úterý zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Server Neovlivni.cz na síti X uvedl, že detektivové na magistrát a Technickou správu komunikací (TSK) přišli pro dokumenty ke stavebním zakázkám.

Podle serveru iDNES.cz se to týká rekonstrukce Barrandovského mostu a výstavby Dvoreckého mostu a rovněž zakázek Operátora ICT. V hledáčku detektivů jsou podle informací deníku Zdopravy.cz i členové představenstva městské firmy TSK. Policie má podezření, že tyto zakázky mohly být vysoutěžené mimo pravidla.

Deník Zdopravy.cz již na začátku srpna informoval o problémech s výrazným navýšením ceny za opravu Barrandovského mostu. Zvojnásobné prodražení potvrdilo minulý týden vedení TSK.

Například nečekanou zakázku na horolezecké práce na mostě získala mimo hlavní tendr stavební firma Rocknet za 11 228 317 korun bez DPH. Její jednatel Ladislav Šmucr je i se svými společnostmi mezi obviněnými v rozsáhlé korupční kauze okolo chomutovského primátora.

Policie zde provádí úkony, kdy TSK je v roli poškozeného. Poskytujeme maximální součinnost,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Oprava Barrandovského mostu se nebezpečně prodražuje. Beton i horolezci se už musejí platit zvlášť

Podle mluvčího magistrátu Tadeáše Provazníka nejde na magistrátu o zásah, ale pouze o součinnost při vyšetřování. „Mohu potvrdit přítomnost NCOZ v budovách hlavního města, nejedná se nicméně o zásah, ale pouze součinnost při vyšetřování, kterou plně poskytujeme,“ sdělil ČTK Provazník. Více informací podle něho město nebude poskytovat.

Podle mluvčího NCOZ Jaroslava Ibeheje nedošlo k zadržení ani obvinění žádné osoby a provádí se „dokumentační realizace“.

Oprava Barrandovského mostu bude dvakrát dražší, přiznala TSK. Vyjde na 1,14 miliardy

Abychom se vyhnuli hybridním spekulacím okolo zásahu NCOZ: Z Policie ČR mě osobně nikdo nekontaktoval a u mne v kanceláři žádní policisté nezasahují. Ohledně magistrátu je potřeba se obrátit na ředitele úřadu (Martina) Kubelku, který je za úřad odpovědný. TSK je v roli poškozeného,“ reagoval Hřib na síti X.

Operátor ICT je městská společnost, která pro hlavní město zajišťuje IT projekty či kartu MHD Lítačka. Existují pochybnosti o některých smlouvách, které má firma s magistrátem. Městští zastupitelé proto minulý týden schválili, že si Praha nechá udělat forenzní audit firmy.

Tagy Barrandovský most Dvorecký most Magistrát hlavního města Prahy Technická správa komunikací hl. m. Prahy Zdeněk Hřib
2 komentáře