Policie odhalila polský gang, který kradl u koridorové trati lana pod proudem

Ukradené trakční vedení. Foto: PČRUkradené trakční vedení. Foto: PČR

Tři ze čtyř zadržených členů organizované skupiny jsou ve vazbě.

Novojičínští kriminalisté odhalili organizovanou skupinu Poláků, která kradla trakční vedení na koridorové trati Přerov – Ostrava. Pro získání měděných lan pachatelé sami riskovali život.

O vypátrání gangu informovala policie v tiskové zprávě. Policistům se podařilo objasnit i podobné události z minulých let. Policie se na stopu pachatelů dostala letos v březnu, kdy došlo k odcizení 1520 metrů trakčního vedení mezi železničními stanicemi Studénka a Suchdol nad Odrou, čímž byla způsobena škoda dosahující téměř 700 000 korun.

„Důkladným ohledáním místa činu a následným prověřováním byli policisté čím dál více na stopě možným pachatelům. Všechny zajištěné důkazy je stále více směřovaly na území jiného státu, konkrétně do Polska. Z tohoto důvodu byla započata spolupráce s polskými kolegy, a dokonce byla pro zjištění relevantních důkazů policisty využita i mezinárodní justiční spolupráce s agenturou EUROJUST (sídlící v Haagu), která se aktivně podílí na vyšetřování a stíhání závažné přeshraniční trestné činnosti,“ uvedla policie v tiskové zprávě.

Domovní prohlídky prokázaly další krádeže

V červnu došlo k dalšímu poškození trakčního vedení. Policie pachatele tentokrát zadržela krátce po události. Šlo o čtyři muže cizí státní příslušnosti ve věku 41 až 48 let. S lupem se vraceli do Polska. Pachatelé k přepravě střiženého měděného lana o délce bezmála 1 100 metrů a váze přes 1 000 kilogramů použili jak osobní motorové vozidlo, tak i dodávku.

Policie při prohlídce vozidel zajistila předměty použité k trestné činnosti. Pomocí speciálně upravených nůžek pachatelé odstřihávali měděné lano nacházející se ve výšce takřka sedm metrů od země. To však bylo pod napětím 3 000 voltů, čímž se dobrovolně vystavovali nebezpečí zásahu elektrickým proudem.

Polská policie provedla krátce po zadržení pět domovních prohlídek, při kterých zajistila potřebné důkazy. Ty vedly novojičínské policisty k objasnění dalších tří krádeží trakčního vedení, které se v okrese Nový Jičín staly v roce 2019, 2022 a 2023.

Pachatelé odcizili takřka 7 000 metrů lan. Škoda přesáhla 2,5 milionu korun. Všichni čtyři muži byli komisařem oddělení obecné kriminality územního odboru Nový Jičín obviněni ze spáchání trestného činu krádeže a trestného činu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, a to jako členové organizované skupiny. Tři z nich jsou v současné době stíháni vazebně. V případě odsouzení jim hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Tagy krádeže trakčního vedení PČR Policie ČR porucha trakčního vedení
37 komentářů