Poláci od září přidají další dálkové spoje, zkrátí jízdní doby až o půl hodiny

Vlak PKP Intercity, ilustrační foto. Autor: PKP IntercityVlak PKP Intercity, ilustrační foto. Autor: PKP Intercity

Některé sezónní vlaky budou v provozu celoročně.

Polský státní dopravce PKP Intercity od 1. září přidá nové spoje mezi Varšavou a vybranými městy po celé zemi. Současně dojde k významnému zkrácení jízdních dob.

Dopravce to oznámil v tiskové zprávě. Novým spojem bude vlak EIC 1804/8105 Sedina, který spojí Varšavu a Štětín přes Poznaň. Půjde o vlak, který trasu z hlavního města k Baltu zvládne v rekordním čase 4 hodin a 32 minut, což je zhruba o půl hodiny kratší doba než u aktuálně nejrychlejšího vlaku. Toto spojení také zajistí kratší dobu jízdy do Varšavy z Poznaně – 2 hodiny a 18 minut. Podobnou jízdní dobu bude mít také vlak EIC 1800/8101 Chrobry na trase Varšava – Poznaň – Štětín. Ke zkrácení jízdních dob na rekordní časy dojde také v relaci Varšava – Poznaň a Varšava – Białystok.

Další novinkou podzimního jízdního řádu je spoj EIC 1604/6105 Lech spojující Varšavu s Vratislaví. Vlak pojede přes Poznaň. Spoj obslouží i stanici Lešno.

Kratší jízdní doby a více spojů. Nová nabídka PKP Intercity. Foto: PKP IC

Novinkou je také vlak IC 1106/1007 na trase Łódź – Białystok – Łódź, který zastaví jen ve Varšavě. Na trase Varšava – Białystok dosáhne jízdní doba jen 1 hodinu a 38 minut. Dopravce připomíná, že to je o zhruba půl hodiny kratší jízdní doba než autem. Na trasu bude nasazena jednotka ED161 Dart. Polský dopravce ponechá i původně sezónní spoje z Varšavy do Gdaňsku a Gdyně, pro velký zájem budou jezdit až do prosince. Stejně tak prodlouží i provoz z Gdyně do Zakopaného, tedy od Baltu do Tater.

Naopak na některých trasách dojde k dočasnému prodloužení jízdních dob: důvodem jsou práce na modernizaci hlavního koridoru z Varšavy do Krakova a Katovic. To bude znamenat snížení rychlosti z 200 na 160 km/h, jízdní doby se tak prodlouží až o 23 minut.

Tagy pkp intercity
6 komentářů