Podepsáno. Obchvat Žiželic postaví sdružení pěti firem, zrychlí napojení Trianglu

Most přes údolí říčky Hutná, vizualizace. Pramen: ŘSDMost přes údolí říčky Hutná, vizualizace. Pramen: ŘSD

Hlavní částí bude třicet metrů vysoký most přes údolí říčky Hutná.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) již nic nebrání v tom, aby začala stavba obchvatu Žiželic na silnici I/27. Tento týden podepsalo se sdružením pěti firem smlouvu na stavbu silnice za 820 milionů korun.

Vyplývá to z údajů v registru smluv. Vedoucím společníkem je společnost Silnice Group, dalšími členy Eurovia CS, SMP CZ, Valbek a slovenský Geofos.

ŘSD stavba vyjde nakonec levněji, než byl odhad 864 milionů korun v soutěži. Nabídku podal ještě Metrostav DIZ. Stavba by měla začít v tomto čtvrtletí, má již všechna hlavní stavební povolení.

Silnice I/27, obchvat obce Žíželice. Pramen: ŘSD

Silnice I/27, obchvat obce Žíželice. Pramen: ŘSD

Klíčovou částí obchvatu bude 400 metrů dlouhý most přes údolí říčky Hutná, povede ve výšce až 30 metrů. Zakázka se soutěžila v režimu Design&Build, kdy vítěz soutěže stavbu vyprojektuje i postaví. Celý obchvat bude měřit tři kilometry, díky obchvatu zmizí ze silnice I. třídy i další železniční přejezd. Stavba má být hotová za čtyři roky.

Úsek přes Žiželice je problematičtějším úsekem ze severočeské části frekventovaného tahu I/27. Současná trasa silnice klesá do údolí říčky Hutná, které je až 40 metrů hluboké. Serpentiny a prudké sjezdy do obce Žiželice jsou přitom, zejména v zimním období, pro řidiče nebezpečné. „Samotný průjezd obcí Žiželice je směrově a šířkově naprosto nevyhovující,“ píše ŘSD v dokumentaci.

Silnice I/27 je důležitou tepnou, která začíná na silnici I/8 v Dubí a pokračuje přes Litvínov, Most, Žatec, Jesenici, Kralovice, Plasy, Kaznějov, Plzeň, Přeštice, Klatovy až k hraničnímu přechodu Železná Ruda. V posledních letech se ji ŘSD snaží kultivovat především na Plzeňsku. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

Most přes údolí říčky Hutná, vizualizace. Pramen: ŘSDMost přes údolí říčky Hutná, vizualizace. Pramen: ŘSDSoučasný nevyhovující úsek silnice I/27 u Žiželic. Pramen: ŘSD
Tagy Eurovia CS Geofos I/27 obchvat Žiželic Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Silnice Group SMP CZ valbek
15 komentářů