Podepsáno: Letiště Mošnov bude sloužit i jako základna české armády

Boeing 767-300 po přistání v Mošnově. Foto: Letiště OstravaBoeing 767-300 po přistání v Mošnově. Foto: Letiště Ostrava

Vojáci se do Mošnova vracejí po 30 letech. Mají tvořit jeden z pilířů provozu letiště.

Letiště Mošnov už může s jistotou počítat s novým partnerem pro další rozvoj. Bude jím česká armáda, která na letišti vybuduje logistické centrum pro potřeby své i potřeby partnerů z NATO. Memorandum o spolupráci na záměru, které už v květnu schválila vláda, dnes podepsali ministryně obrany Jana Černochová a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Vojáci se do Mošnova vrátí po 30 letech.

Armáda počítá s tím, že na ploše 40 hektarů vybuduje středisko, jež bude sloužit potřebám praporu podpory nasaditelných sil, který v současnosti sídlí v Rakovníku. Půjde o jednotku v síle roty, tedy zhruba o tři stovky vojáků.

V areálu letiště vyrostou objekty pro zaměstnance a pro skladování. Stát rovněž zaplatí rekonstrukci letištní dráhy a dobuduje dopravní a inženýrskou infrastrukturu. Rekonstrukce má začít nejpozději za tři roky. Celkové náklady se odhadují na dvě miliardy korun.

„Projekt logistického centra v Mošnově bude výhodný pro všechny. Pomůže armádě, posílí ekonomiku a bude velkým přínosem pro celý Moravskoslezský kraj,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová. Centrum podle ní nebude sloužit bojovým účelům, ale především pro přesuny materiálu a techniky. Podle ministryně bude splněn i požadavek NATO na podporu při spojeneckých cvičeních, protože letiště je schopné přijímat i největší dopravní letouny.

Memorandum mimo jiné hovoří o bezúplatném převodu pozemků na armádu. Přibližně třetina těchto pozemků je již ve vlastnictví Moravskoslezského kraje, zbylé plochy bude kraj vykupovat od soukromých vlastníků i obcí.

Letiště Mošnov za loňský rok odbavilo 157 tisíc cestujících, výrazně ztrácí především v porovnání s nedalekými Katovicemi. Daří se mu ale v oblasti nákladní letecké dopravy. Armáda má být dalším z pilířů, o které se provoz letiště opírá. Letiště těží mimo jiné z napojení na železnici.

Tagy Armáda České republiky Letiště Ostrava Moravskoslezský kraj mošnov
51 komentářů