Podcast: Můj úkol byl vrátit školu zpátky na koleje, říká ředitel dopravní školy v Č. Třebové Jan Kovář

Modelové kolejiště dopravní školy v České Třebové. Pramen: SŠTD Gustava Habrmana.Modelové kolejiště dopravní školy v České Třebové. Pramen: SŠTD Gustava Habrmana.

Studenti, kteří k nám přicházejí se zájmem o železnici, jsou nejlépe motivovaní. Jdou za svým dětským snem.

Železniční vzdělávání v Česku. Právě o tom si povídáme těsně před začátkem školního roku v novém díle podcastu Cesty Zdopravy.cz s Janem Kovářem, ředitelem Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

Klasické železniční vzdělávání v Česku už téměř neexistuje, a to se týká i České Třebové, která bývala mekkou budoucích železničářů. Jenže pak přišla 90. léta a přinesla zájem o úplně jiné obory. Školy na to tehdy reagovaly, aby nepřišly o studenty.

„Všechno se měnilo, železniční vzdělávání tak trochu začalo ztrácet na kreditu, v dopravě bylo velké množství lidí, kteří třeba najednou neměli práci. To všechno mělo vliv i na zájem studentů,“ říká v podcastu Jan Kovář.

Ten dnes do školy v České Třebové železniční vzdělávání postupně vrací. A velmi úspěšně. Počet studentů tu roste, což hodnotí kladně i poslední zpráva školní inspekce, která mimo jiné pochválila Jana Kováře za nastavení koncepce rozvoje školy.

„Studenty, kteří k nám přichází se zájmem o železnici, vnímám jako jedny z nejlépe vyhraněných a nejlépe motivovaných studentů, co vůbec máme. Protože oni mají svůj dětský sen. Chtějí na školu, kde se železničáři potkávají a kde dostanou něco navíc. Vidím, že řada mladých lidí chce pracovat na železnici,“ dodává Kovář.

Ve společnosti je dnes poptávka po co nejvyšším dosaženém vzdělání. Jenže pak nemá kdo pracovat rukama a šikovných dělníků a řemeslníků je fatální nedostatek. Probíráme tak v podcastu i to, jak motivovat rodiče a budoucí studenty, že být šikovným učněm může být pro jejich budoucnost často mnohem zajímavější než některé obory s maturitou.

„Kdo je šikovný pracovat rukama a přemýšlet u toho hlavou, bude mít dobré místo na pracovním trhu,“ je přesvědčen ředitel.

Školu v České Třebové opustí každoročně například na 40 elektrikářů, kteří pak rozhodně nemají nouzi o práci a vydělají si prý mnohem více peněz než ti, co sedí v kanceláři. Podle ředitele školy dnes stále platí, že rodiče mladých lidí jsou základním faktorem pro to, kterou ze škol si jejich děti vyberou.

Tradičně si vždy starší generace stěžuje na tu mladší – jací ti mladí dnes jsou a že oni takoví tedy rozhodně nebyli. Jak to vidí ředitel školy, kde se postupně generace střídají?

„Principy zůstávají stejné, ale mění se projevy. Dříve k nám přicházeli žáci, kteří byli nadšení do sportu a oborů, které začínali studovat. A byli mnohem živější. Dnes přichází také s obrovským zájmem o své obory, dokáží dělat věci ve svém volném čase – vybudovali u nás kolejiště, lokomotivní simulátor, dokáží stavět v kroužcích počítačovou techniku a dokážou zabrat. Nemyslím, že by dnešní generace byly víc líné, jen se jim musí víc naslouchat a hledat jejich motivaci. Jsou možná i maličko klidnější a víc se věnují svým věcem. Je to vidět o přestávkách, kdy jsou chodby tiché,“ popisuje Jan Kovář.

Rozebíráme tak v našem rozhovoru i téma ochoty mladých lidí přijímat v práci odpovědnost a jejich chuti pracovat.

S kterými firmami spolupracuje škola na praxích studentů? Jak se jí daří najít dobré učitele, kteří umí držet krok s dobou a učit dnešní trendy? Mají odborníci z firem zájem učit na střední? A co začal dělat ředitel školy jinak, že tu mají rok od roku více studentů?

„Pokud se podívám do minulosti, jedním z našich nejvýraznějších absolventů byl František Palík, konstruktér lokomotiv a držitel několika patentů. Ale i v managementu v dopravě se prosadila řada našich absolventů, jako jsou generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda nebo někdejší ředitel Českých drah Dalibor Zelený. Mnoho firem, s nimiž spolupracujeme, má ve svém vedení naše absolventy,“ říká Jan Kovář.

Pojďte si poslechnout rozhovor o odborném středním vzdělávání v Česku. Podcast si můžete pustit zde na stránce nebo ho můžete odebírat na Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts a Podcast Addict.

Vybraná témata podle času
6. minuta: Co se naučí studenti v železničních oborech v českotřebovské škole
14. minuta: Jak si dnes vybírají studenti obory
23. minuta: Jak se mění dnešní generace studentů proti těm předchozím
29. minuta: Jak spolupracuje škola na praxích studentů s českými odbornými firmami a do jakých firem zdejší studenti chodí na praxe
38. minuta: Jak se podařilo škole zvýšit zájem studentů, kterých tu každým rokem přibývá
46. minuta: Jak se hledají učitelé pro školu, která si dala za cíl dát studentům víc než jen vzdělání definované v osnovách

Tagy Doporučeno Jan Kovář podcast Cesty Zdopravy.cz Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana
7 komentářů