Počet železničních dopravců po letech klesl pod sto, DÚ odebral čtyři licence

Lokomotiva 753, nákladní vlak s auty, foto: AWT/PKP CargoLokomotiva 753, nákladní vlak s auty, foto: AWT/PKP Cargo

Počet dopravců s možností jezdit po tuzemské železniční síti se po pěti letech dostal pod hranici jednoho sta. Oznámil to

Počet dopravců s možností jezdit po tuzemské železniční síti se po pěti letech dostal pod hranici jednoho sta. Oznámil to Drážní úřad s tím, že na jaře odebral čtyřem firmám licenci. Oprávnění pro přepravu nákladu a osob na české železnici tak má k dnešku 99 společností.

„Opakovanou kontrolní činností úřadu bylo zjištěno, že dopravci přestali splňovat podmínky stanovené zákonem, což se během správního řízení o odnětí licence potvrdilo. Proto jim byly licence odejmuty,“ uvedl ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář. Podle něj budou intenzivnější kontroly administrativních náležitostí pokračovat po celý letošní rok.

Podmínky pro udělení licence upravuje zákon o drahách. Jde například o bezúhonnost, odbornou i finanční způsobilost nebo sjednané pojištění. Česká republika má přitom vzhledem ke své velikosti relativně mnoho dopravců. Například ve větší Francii je jich méně, kolem 70.

Firmy, které přišly o drážní licenci

Dopravce

Město

Důvod

Pozbytí platnosti licence

COLAS CZ, a.s. Praha Ztráta osoby odborně způsobilé

31. 3. 2018

Tým dopravního inženýrství s. r. o. Praha Ztráta osoby odborně způsobilé

31. 3. 2018

DOSTA Tábor s. r. o. Tábor Ztráta finanční způsobilosti

15. 4. 2018

Trakce, a. s. Ostrava Ztráta finanční způsobilosti

15. 4. 2018

Pramen Drážní úřad

Tagy Drážní úřad licence
2 komentáře