Počet mýtných transakcí v dubnu poprvé od loňských lockdownů meziročně klesl

Kamion, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKamion, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Za to, že mýtné stále roste, vděčí stát podle CzechTollu i nově otevřeným dálničním úsekům.

V dubnu zaplatili dopravci za užití zpoplatněných silnic I. třídy a dálnic 1,189 miliardy korun, což je meziročně o 0,66 procenta více. Výnos z mýtného rostl i přes pokles počtu mýtných transakcí. Oznámil to dnes provozovatel mýtného systému, firma CzechToll. Jde o první pokles od loňského října.

Mýtný systém zaznamenal v dubnu necelých 86 milionů mýtných transakcí. Je to o 3 procenta méně než v dubnu 2021 a o 12 procent méně (cca 12 milionů) než v rekordním březnu 2022. „Data ukazují, že dopravci využívají k přepravě ve větší míře dálnice, které jsou zpoplatněny vyšší mýtnou sazbou a mají méně mýtných úseků,“ uvedl CzechToll.

Za to, že mýtné stále roste, vděčí stát podle CzechTollu i nově otevřeným dálničním úsekům. „Například D35 na Pardubicku odvedla ze silnice I/35 měsíčně řádově 50 tisíc vozidel, která dříve jezdila po silnici první třídy s nižší sazbou a vyššími dopady na životní prostředí i kvalitu života obyvatel v okolí,“ sdělil provozní ředitel společnosti CzechToll Petr Chvátel.

Ke konci března bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 675 tisíc vozidel s hmotností nad 3,5 tuny. Z toho téměř 167 tisíc vozidel má domácí registrační značky.

Tagy czechtoll mýtné
Žádné komentáře