Počet cestujících ve slovenských vlacích byl loni na 87 % před covidem

Lokomotiva 350 v čele vlaku IC. Foto: ZSSKLokomotiva 350 v čele vlaku IC. Foto: ZSSK

Dopravce zaznamenal rekord v počtu přepravených psů a kol.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) se počtem přepravených cestujících loni přiblížila úrovni před vypuknutím pandemie koronaviru. Za celý rok i přes řadu omezení ještě v prvních měsících přepravila 67,1 milionu cestujících. Jde o 87 % počtu v roce 2019 (77,3 milionu). V porovnání s pandemickými roky 2020 a 2021 jde o nárůst o více než 43 %.

Vyplývá to z dat zveřejněných dopravcem. Z nich vyplývá, že zhruba třetina lidí ve slovenských vlacích jezdí bezplatně: loni takových cestujících bylo 23,1 milionu. Tržby za jízdné loni podle předběžných výsledků dosáhly 79 milionů eur, v roce 2019 to bylo 89 milionů eur.

Jsme rádi, že se lidé vracejí zpět do vlaků. Poslední roky byly opravdu náročné,“ uvedl předseda představenstva Roman Koreň. Dopravce loni vypravil největší počet vlaků v historii a ujel rekordní počet vlakokilometrů (36,67 milionu).

Dopravce loni zaznamenal nárůst na úroveň před covidem ve dvou segmentech: přepravě psů a jízdních kol. Zatímco v případě kol to může souviset s modernizací a větší možností přepravy vlakem, u přepravy psů to vysvětluje dopravce tím, že vzrostl zájem o chov psů.

Tagy Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
5 komentářů