Počet cestujících v Praze na letišti se v červnu přiblížil 300 tisícům, stále jde o zlomek předcovidových statistik

Letiště Praha - Terminál 2. Pramen: Letiště PrahaLetiště Praha - Terminál 2. Pramen: Letiště Praha

V červnu se na letišti uskutečnilo 5058 pohybů, letadla létají výrazně méně obsazena než v minulosti.

Pražské letiště se těší rostoucímu zájmu cestujících. V červnu bylo odbaveno 289 tisíc cestujících, což je oproti loňskému červnu (38 tis. pasažérů) nárůst o 650 procent. Ve srovnání s předcovidovým červnem roku 2019 jde ale stále jen o zlomek (16 pct.). Tehdy branami letiště prošlo 1,78 milionu lidí.

V porovnání s letošním květnem se nicméně počet cestujících zdvojnásobil. „Další nárůst se očekává v hlavních letních měsících, tedy za červenec i srpen. Mezi nejvíce oblíbené patřily destinace na řeckých ostrovech, ve Španělsku a Itálii, tedy v zemích, kam míří na dovolenou nejvíce lidí,“ uvedlo letiště.

Podle ředitele leteckého obchodu Jaroslava Filipa by letiště mělo během dvou prázdninových měsíců odbavit přes milion lidí. Odhady za červenec hovoří o 550 tisících. Loni za prázdniny prošlo letištěm půl milionu lidí, předloni čtyři miliony.

Cestující mohou aktuálně z Letiště Václava Havla Praha odletět do více než 100 destinací, lety nabízí přes 40 leteckých společností. Nejvíce cestujících letělo v průběhu června do Amsterdamu, na Rhodos či do Frankfurtu. K nejoblíbenějším destinacím patří i Hurghada, Heraklion, Mallorca, Marsa Alam, Burgas, Kos a Korfu.

V červnu se na letišti uskutečnilo celkem 5058 vzletů a přistání (tzv. pohybů), což představuje nárůst o 120 procent oproti loňskému roku. V červnu 2019 to bylo přes 15 tisíc. Letadla letos létají výrazně méně obsazena.

Tagy letiště praha
7 komentářů