Plzeň si půjčí přes miliardu na vozovnu i nové tramvaje, bude je mýt dešťovkou

Vizualizace vozovny na Slovanech po rekonstrukci. Foto PMDPVizualizace vozovny na Slovanech po rekonstrukci. Foto PMDP

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) se chystají na velkou rekonstrukci tramvajové vozovny na Slovanech. Její opravu budou financovat z úvěru

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) se chystají na velkou rekonstrukci tramvajové vozovny na Slovanech. Její opravu budou financovat z úvěru u  Evropské investiční banky v hodnotě  až 50 milionů eur (zhruba 1,25 miliardy korun).

Smlouvu o úvěru podepsali zástupci PMDP s EIB minulý týden. PMDP slibují rekonstrukcí snížení hlučnosti areálu i její ekologický provoz. „Projekt rekonstrukce počítá také se snížením hlučnosti areálu a řadou řešení šetrných k životnímu prostředí, například využitím dešťové vody při mytí vozidel, zelenými střechami a dalšími. Jsem si jist, že tak modernizací depa přispějeme k co nejpříjemnějšímu životu v okolní zástavbě,“ uvedl Michal Kraus, do konce června generální ředitel PMDP.

Výstavba by měla začít v roce 2020 a probíhat bude za plného provozu depa. PMDP předpokládají, že novou vozovnu veřejnosti představí na konci roku 2022.

Podle PMDP se úvěr z EIB ukázal jako nejvýhodnějším zdrojem financování. „S částí úvěru počítáme také na obnovu vozového parku ekologických trakcí, zafinancovat tak můžeme nákup až 68 nových tramvají a trolejbusů,“ vysvětlila Lucie Smolíková, vedoucí oddělení controllingu PMDP.

Čerpání úvěru bude probíhat v maximálně sedmi tranších od poloviny roku 2020 do konce roku 2023, a to podle skutečných potřeb společnosti. „Výše finálně zapůjčené částky a doba jejího splácení se bude odvíjet od budoucích finančních možností. Pokud získáme na projekt rekonstrukce dotaci, čerpání úvěru bude menší,“ uvedl Miroslav Kočica, ekonomický ředitel PMDP. Úroky jsou podle něj výrazně nižší než u komerčních bank.

Vizualizace vozovny ve Slovanech po rekonstrukci. Foto PMDP

Vizualizace vozovny na Slovanech po rekonstrukci. Foto PMDP

 

Tagy Plzeňské městské dopravní podniky PMDP vozovna Slovany
6 komentářů