Plzeň řeší bezpečnost před hlavním nádražím, posílila policejní hlídky

Policejní kontrola před plzeňským hlavním nádražím. Foto: M. Pecuch / Plzen.euPolicejní kontrola před plzeňským hlavním nádražím. Foto: M. Pecuch / Plzen.eu

Strážníkům nejvíce pomáhá nová městská vyhláška, podle které mohou odejmout lidem alkohol.

Plzeň v posledních týdnech posílila kontroly policistů v prostoru před hlavním nádražím. Jde o reakci na stížnosti obyvatel i návštěvníků na zvýšený počet problémových osob.

O přijatých krocích informovalo město v tiskové zprávě. Kromě kontrol se v oblasti rozšířil kamerový systém, v jednání je vybudování služební místnosti pro strážníky přímo v prostorách objektu nádraží.

Jakmile jsme se dozvěděli o neúnosném stavu, kdy cestující, pracovníky infocentra i provozovatele stánků v okolí hlavního nádraží začaly čím dál častěji ohrožovat problémové osoby, okamžitě jsme začali hledat řešení,“ řekl primátor Roman Zarzycký.

Od začátku roku bylo u nádraží a přímo v jeho prostorách provedeno 322 kontrol Městskou policií, u každého čtvrtého byl zjištěn přestupek. „Strážníci i státní policisté v areálu Hlavního vlakového nádraží Plzeň a přilehlém okolí provádí zvýšený počet kontrol. Cílem těchto akcí je zlepšit bezpečnostní situaci v lokalitě. Prostor před nádražím, autobusový terminál i Šumavskou ulici od křižovatky s ulicí Ukrajinskou, čerstvě i Palubu Hamburk nyní střeží kamery,“ doplnil Jiří Winkelhöfer, radní města Plzně pro oblast bezpečnosti.

Zvýšenou frekvenci návštěv policejních hlídek v areálu Paluby Hamburk vítají i zaměstnanci místního infocentra. Oceňují také možnost využít bezpečnostní tlačítko pultu centrální ochrany nejen při přímém ohrožení obsluhy, ale také v případech, kdy k nějaké nebezpečné situaci dojde v okolí infocentra.

Stížnosti se týkaly zejména vysokého počtu bezdomovců pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Podle města pomohla hlavně vyhláška o zákazu konzumace alkoholu na některých veřejných místech, která je účinná od loňského května. „Strážníci nebo policisté jsou oprávněni v mezích zákona alkohol odejmout a problémovou osobu vykázat z místa. Toto řešení se jeví jako nejúčinnější,“ doplnil Tomáš Petřík, šéf plzeňské městské policie.

Tagy Plzeň Plzeň hlavní nádraží
37 komentářů